Kočevje: V nočnih terminih ne morejo zagotoviti zdravnika na urgenci

Zdravstveni dom Kočevje (vir: arhiv)

Iz Zdravstvenega doma Kočevje so sporočili, da zaradi situacije pri zdravstvenem kadru v času dopustov in številnih odsotnosti, navkljub večtedenskim naporom, ni bilo mogoče zagotoviti 24-urne prisotnosti zdravnika (vse dni v tednu) na urgenci oz. nujni medicinski pomoči, kar je sicer po zakonu nujno. 

Brez zdravnika na urgenci so ostali že ob tem koncu tedna.

Gregor Košir, direktor zdravstvenega doma, je zapisal, da so tudi zdravniki, ki sicer pokrivajo dežurstva v okviru pogodbenega sodelovanja, število razpoložljivih terminov v poletnem času bistveno zmanjšali.

Več kot 20 pozivov na različne naslove po asistenci v okviru pomoči je bilo tako že v prejšnjih dneh neuspešnih, saj se z zahtevno situacijo pomanjkanja kadra soočajo tudi številne druge institucije.

Zato bo nekaj nočnih terminov v okviru kočevske urgence v naslednjih tednih ostalo nepokrito z zdravniško prisotnostjo.

Reševalne ekipe bodo delovale v celoti v okrepljeni sestavi v tesnem sodelovanju z centralno urgentno službo 112 ter zdravniškim kadrom okoliških zdravstvenih institucij. Vse nujne oz. urgentne zadeve bodo obravnavane v skladu s strokovnimi protokoli. Vse nenujne zadeve bodo v tem času ustrezno striažirane in ustrezno preusmerjene.

Glede kadrovskih težav je ažurno obveščeno tudi ministrstvo za zdravje. V Kočevju sicer verjamejo (upajo), da gre za izredne okoliščine in da bo običajen sistem vzpostavljen v najkrajšem možnem času. Paciente prosijo za razumevanje v teh časih.

Stvari so alarmantne in kažejo na popolno odsotnost vodenja zdravstvene politike v času Golobove vlade. Morda nam Robert Golob, po novem prvi epidemiolog v državi, v prostem času pa predsednik vlade, tudi tukaj lahko kaj svetuje? Odhod na morje in slana voda verjetno tu ne prideta v poštev.

Golobovi dosedanji nasveti so bili:

Vir: ZD Kočevje 

K. R.