Po potnih listih dražja še vozniška dovoljenja

(vir: AMZS)

V petkovem Uradnem listu je bil objavljen pravilnik, po katerem bo s 1. avgustom vozniško dovoljenje dražje za najmanj 5,6 odstotka. Pod pravilnik je podpisan Golobov dolgoletni tesni energetski sodelavec in zdajšnji minister za infrastrukturo Bojan Kumer.

Potni listi bodo za najmanj 8 odstotkov dražji 20. julija, prometna dovoljenja 1. avgusta za najmanj 5,6 odstotka. Bodite pozorni tisti, ki imate rožnata dovoljenja.

Pravilnik o določitvi cen tiskovin, obrazcev, tablic in določenih storitev v postopki s področja varnosti cestnega prometa se spreminja v točki 2.4 – Vozniško dovoljenje. Zdajšnja cena 7,34 evra, od 1. avgusta bo 7,75 evra. Ob tem ni jasno, ali je ta cena z 22% davkom na dodano vrednost ali brez.

Razlogi za podražitev ne obstajajo.

Dejstvo pa je, da morajo imetniki vozniških dovoljenj na tridelnih roza obrazcih ta dovoljenja zamenjati do 19. januarja 2023 (za novo na plastični kartici), ne glede na rok veljavnosti. Do tega datuma morajo na plastične kartice preiti vse države EU. Vsi imetniki starih obrazcev morajo dovoljenje zamenjati na upravni enoti ali krajevni enoti, ob menjavi pa zadržijo vse veljavne pravice in morebitne omejitve, ki izhajajo iz starega vozniškega dovoljenja. Prinesti pa morajo nove fotografije.

Ob koncu januarja letos je imelo rožnato vozniško dovoljenje več kot 450 tisoč voznikov in voznic (od 1,3 milijona vseh), kar je bilo okoli 35 odstotkov vseh.

Hkrati letos poteče rok za zamenjavo oz. podaljšanje vozniških dovoljenj tudi večjemu številu voznikov, ki že imajo plastične kartice.

Zato Golobova podražitev vozniških dovoljenj za 5,6 odstotka ni zanemarljiva. Pri okoli pol milijona zamenjanih vozniških dovoljenj to prinese več kot 200.000 evrov. Toliko nam bodo po nepotrebnem dodatno vzeli iz žepov.

Že v četrtek pa smo poročali, da je vlada podražila tudi potne liste, podražitev je bila najmanj 8-odstotna, pod sklep sta bili podpisani notranja ministrica Tatjana Bobnar in zunanja ministrica Tanja Fajon. Sklep je bil v Uradnem listu objavljen 5. julija, potni listi bodo dražji 20. julija.

J. M.