Kočevje: Protestni shod proti nasilju in vandalizmu

(vir: Zajem zaslona)

Včeraj, dan pred občinskim praznikom, se je na mestni ploščadi v Kočevju zbralo več sto ljudi. Shod je zaradi naraščajočega nasilja in vandalizma v občini organizirala civilna iniciativa Stop nasilju. Zbirali so tudi podpise pod peticijo proti nasilju, doslej so zbrali okoli 1500 podpisov. Vlado so pozvali k sistemskemu reševanju težav, saj občina tega sama ne zmore.

V Kočevju nasilje in vandalizem v veliki meri pripisujejo posameznikom iz romske skupnosti, romski občinski svetnik pa je v državnem zboru pred kratkim dejal, da Kočevje po varnosti ne izstopa od ostalih občin.

V Kočevju sicer navajajo, da se policija in pravosodje obračata stran od reševanja nastalih težav, ki se stopnjujejo. Organizatorji shoda so zato pozvali občane, naj vandalizem in nasilje redno prijavljajo policiji, prebirali pa so tudi zgodbe, ki so jih občani v preteklem mesecu zapisali na Facebook strani iniciative.

Romsko tematiko spremlja tudi pododbor državnega zbora, katerega član je tudi kočevski poslanec Predrag Baković (SD), pred tem dolgoletni kočevski podžupan, zadolžen prav za reševanje romske problematike.

Na seji pododbora so tako pred kratkim opravili pogovore z vsemi romskimi svetniki o položaju romske skupnosti v Sloveniji. Sodeloval je tudi Marjan Hudorović, romski svetnik v kočevskem občinskem svetu.

Hudorovič je dejal, da Kočevje po varnosti ne izstopa od ostalih občin. “Ni nobenih razlik s tem, da se pač dogajajo določene stvari, zato potrebujejo izboljšavo na vseh področjih.”

Baković temu ni oporekal.

C. R.