Kočevje: Občino čakajo nadomestne županske volitve

Kočevje (vir: kraji.eu)

V Volilnem okraju (VO) Kočevje je bila volilna udeležba  36,40 %, največ glasov (2.228 oz. 45,15 % vseh v tem VO) je prejela stranka Vesna z Vladimirjem Prebiličem kot nosilcem liste.

Volilna udeležba v Sloveniji je bila 41,36 %, kar pomeni, da se je na Kočevskem na volitve podalo manj volivcev in volivk kot v povprečju drugod v državi.

Stranka Vesna – zelena stranka je v državi prejela 10,52 % (70.296) glasov. V Kočevju je bila prva. Druga je bila stranka SDS, ki je prejela 21,95 % glasov, tretja Svoboda z 12,77 % in četrta SD s 5,55 % glasov.

Občino Kočevje pa po izvolitvi župana Vladimirja Prebiliča za evropskega poslanca čakajo nadomestne županske volitve. V skladu z zakonom o volitvah poslancev iz Slovenije v Evropski parlament namreč evropski poslanec ne sme opravljati funkcij in dejavnosti, ki jih ne sme opravljati poslanec v DZ. Izrecno pa zakon določa, da ne more opravljati izvršilne funkcije v lokalni skupnosti.

Prebilič je mandat evropskega poslanca osvojil kot nosilec liste zelene stranke Vesna, ki je svoj daleč najboljši rezultat, 45,15-odstotno podporo, osvojila prav v volilnem okraju Kočevje.

Podatki o volitvah so naslednji:

Vir: DVK

Za Prebiliča sicer navajajo, da je zunaj zelen, notri pa rdeč (kot lubenica). Kakšna stališča bo zastopal in kateri skupini se bo pridružil v Bruslju, pa se bo hitro izkazalo. Prebilič je župansko funkcijo že doslej opravljal nepoklicno.

K. R: