Kočevje: Ob koncu poletja prevozi občanov na zahtevo

Podpis pisma o nameri za projekt Toyota GO (vir: občina)

V občini Kočevje bodo jeseni začeli z izvajanjem pilotnega projekta prevozov na zahtevo. Pismo o nameri so podpisali včeraj, na občini so pojasnili, da želijo s tem zagotoviti večjo mobilnost in možnost trajnostnega načina potovanja po občini, odmaknjena naselja in vasi pa bolje povezati z mestom.

Partnerja projekta sta Toyota Adria in Zavod Sopotniki, ki bosta zagotovila vozila in platformo za učinkovito izvajanje storitve, poimenovane Toyota GO. Občina bo zagotovila usposobljene voznike, vključen bo tudi že delujoči klicni center Sopotnikov v Kočevju.

Pismo o nameri so včeraj v Kočevju podpisali župan občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič, predsednik Toyota Adria Kensuke Tsuchiya in direktor Zavoda Sopotniki Marko Zevnik. S tem so se zavezali k skupni izvedbi vsaj 6-mesečnega testnega obdobja, ki bo pokazalo zanimivost tovrstne storitve za manjša mesta in podeželje, kot tudi prineslo dodatne izkušnje za optimizacijo storitve.

Začetek izvajanja pilotnega projekta je načrtovan 30. avgusta letos.

Prevozi na zahtevo bodo plačljivi, vendar po dostopnih cenah, ki bodo omogočale mobilnost vsem. Plačilo bo možno na več načinov, s kreditno kartico, naloženim dobroimetjem in na določenih relacijah tudi z žetoni.

Glede na rezultate izvedene ankete med občankami in občani, se namreč kaže največji interes za prevoze do vlaka ali avtobusa, na delo in domov, na družabne dogodke in razne popoldanske aktivnosti, kjer je bilo velik interes zaznati predvsem za omogočanje prevozov mladostnikov na treninge ipd.

Več podrobnosti bo sicer znanih ob koncu avgusta.

Ob tem dodajmo, da storitev prevozov za starejše nad 65 let v občini Kočevje še vedno ostaja brezplačna, prav tako bo naročanje še vedno potekalo preko klicnega centra.

K. R.