Novo: Uvedba vozovnic za družine za potovanje z avtobusi in vlaki

(vir: arhiv)

Ministrstvo za infrastrukturo z jutrišnjim dnem, 1. julijem, uvaja dve vozovnici, ki potnikom prinašata dodatne ugodnosti pri potovanju z medkrajevnim avtobusnim javnim potniškim prometom in domačim železniškim prometom.

To sta vikend vozovnica za družine in skupine potnikov ter Vikend popusti 75 %.

1. Vikend vozovnica za družine in skupine potnikov 

Vozovnica bo omogočala družinam oz. skupinam potnikov do 5 oz. do 10 oseb, med katerimi je vsaj en otrok v starosti do 14 let, neomejeno število potovanj z medkrajevnim avtobusom ali z vlakom ob sobotah, nedeljah in praznikih v obdobju štirih zaporednih dni.

Cena vozovnice bo 15 evrov za skupine do pet oseb in 30 evrov za skupine do 10 oseb.

2. Vikend popusti 75 % 

Potujoči bodo vse sobote, nedelje in praznike v obdobju od 1. 7. 2021 do 30. 6. 2022 lahko potovali s 75 % popustom na vseh enotnih vozovnicah v medkrajevnem avtobusnem in domačem železniškem prometu.

Ugodnosti se uvajajo z namenom dodatne spodbude za ponovno oživitev javnega potniškega prometa po epidemiji COVID-19 kot ene najbolj trajnostnih oblik mobilnosti.

Ministrstvo poziva vse potujoče, posebej pa družine in skupine, ki so pretežno vezane na potovanja z avtomobilom, da preizkusijo prednosti potovanja z javnim potniškim prometom pod posebno ugodnimi pogoji.

Glede na odziv potujoče javnosti se bo ministrstvo nato odločilo o trajni uvedbi popustov in ugodnosti.

S 1. septembrom še poenostavitev sistema subvencioniranih vozovnic za šolarje in študente

Poleg navedenega bo ministrstvo za infrastrukturo z novim šolskim letom uvedlo poenostavitev sistema subvencioniranih vozovnic za dijake, študente in udeležence izobraževanja odraslih. Vse subvencionirane relacijske vozovnice bodo nadomeščene z eno samo vozovnico, ki bo veljala za neomejeno število voženj na celotnem območju Republike Slovenije.

Novost bo tudi, da bo vozovnica veljala skozi celo leto, ne le do konca šolskega leta. Cena te vozovnice bo 25 evrov na mesec.

Takšna vozovnica bo bistveno poenostavila dosedanji sistem relacijskih vozovnic. Za uporabnika bo bistveno ugodnejša, saj mu bo omogočala ne le potovanja od doma do kraja izobraževanja in nazaj temveč tudi potovanja v prostem času po območju celotne države.

Namen teh sprememb je povečati privlačnost javnega potniškega prometa za mlade in ohraniti njihove potovalne navade tudi po koncu izobraževalnega procesa.

(vir: Ministrstvo za infrastrukturo)

M. D.