Kočevje: Nesreča doslej zahtevala šest življenj

Eksplozija v Melaminu (vir: AT, FB)

Po eksploziji v kočevskem Melaminu je umrl še eden od huje poškodovanih, tako da je nesreča skupaj zahtevala šest življenj, še en pa je hudo poškodovan, je za TV Slovenija povedal direktor družbe Srečko Štefanič.

Življenje je izgubila le ena oseba, ki je bila zaposlena na Melaminu, ostale žrtve pa so bile iz skupine ki je prišla v podjetje opravljat popravila in se je je v napačnem času znašla na napačnem mestu, je povedal kočevski župan Vladimir Prebilič.

Med žrtvami je tudi voznik tovornega vozila, je še povedal župan, ki je izrazil upanje, da bodo poškodovani hitro okrevali.

V podjetju vzrok eksplozije še raziskujejo, najverjetneje pa je pri prečrpavanju surovine v skladiščni prostor prišlo do človeške napake zaposlenega pri pretakanju ene snovi v skladiščno posodo z drugo snovjo in sicer dietentriamina v posodo z epiklorhidrinom, je povedal Štefanič. Pri tem je prišlo do eksotermne reakcije in eksplozije, je pojasnil v oddaji Odmevi.

Dodal je, da so bili na ta sicer malo verjeten scenarij že pripravljeni, zato so bile tudi vse ekipe ustrezno pripravljene in so s svojo hitro reakcijo uspešno omejile posledice nesreče na okolje.

Štefanič je pohvalil reakcijo vseh služb, ki so delovale pri reševanju nesreče in v imenu podjetja svojcem žrtev eksplozije izrekel sožalje in jim ponudil podporo. Potrdil je, da bo podjetje zaenkrat ostalo zaprto, delovale bodo le določene nujne službe v delu podjetja, ki ni bil poškodovan v eksploziji. Dodal je, da se na podjetju zavedajo, da bo sanacija izredno zahtevna, zato bodo za pomoč zaprosili na pristojna ministrstva.

S Policijske uprave Ljubljana so danes sporočili, da so kriminalisti včeraj v poznih večernih urah skupaj s preiskovalno sodnico, ter državnim tožilcem zaključili prvi del ogleda mesta eksplozije.

Odkrili so 5 pokojnih oseb. Potrjevanje identitete oseb še poteka. Ogled kraja se bo nadaljeval tekom današnjega dne.

K. R.