Vzrok eksplozije v Melaminu najverjetneje človeška napaka

Kočevje. Eksplozija in požar v Kemični tovarni Melamin. (Foto: Robert Latin, STA)

Po jutranji eksploziji v kočevski kemični tovarni Melamin je pet oseb še vedno pogrešanih, a zaradi silovitosti eksplozije praktično ni možnosti, da bi preživele. Vzrok tragičnega dogodka je najverjetneje človeška napaka zaposlenega v podjetju pri prečrpavanju surovine, je v izjavi za medije povedal direktor podjetja Srečko Štefanič.

Vzroke eksplozije še raziskujejo, najverjetneje pa je pri prečrpavanju surovine v skladiščni prostor prišlo do človeške napake zaposlenega – zamenjave dveh surovin.

Po do zdaj znanih podatkih je poškodovanih v eksploziji sicer šest, dva od njih huje. Zdravijo ju v UKC Ljubljana, njuno življenje je ogroženo. Oba imata hude opekline po celotnem telesu, enega od njiju še niso uspeli identificirati. Ali sta zunaj smrtne nevarnosti, bo predvidoma bolj jasno šele v naslednjih dneh.

Pet oseb je še vedno pogrešanih, a zaradi silovitosti eksplozije skorajda ni možnosti, da bi preživeli.

Štefanič je pojasnil, da je med žrtvami en zaposleni iz podjetja in štirje zunanji sodelavci dobaviteljskega podjetja iz Ljubljane. Vsem svojcem žrtev tragične nesreče je izrazil sožalje.

Vzrok eksplozije še raziskujejo, najverjetneje pa je pri prečrpavanju surovine v skladiščni prostor prišlo do človeške napake zaposlenega – zamenjave dveh surovin. Eksplodiralo je na pritekališču, kamor so dostavili cisterne surovine, šlo je za snov epiklorhidrin, ki je ena od surovin za izdelavo smol.

Eksplozija je v podjetju odjeknila okoli 8.30. Takoj so bile aktivirane gasilske enote in zdravstvene enote, ekološki laboratorij z mobilno enoto, pa tudi helikopterska pomoč.

Poročilo policije

S policije so sporočili, da je trenutno še vedno zaprta glavna Tomšičeva cesta skozi Kočevje, ter več stranskih ulic okoli podjetja. Zapore navedenih cest bo ostala do preklica,
obvoz je urejen po gradbišču ceste skozi center mesta. V kolikor se vožnji na navedeni lokaciji ne morete izogniti, upoštevajte navodila policistov, ki se nahajajo ob zaporah.

Kriminalisti bodo z ogledom kraja in ugotavljanjem vzroka eksplozije pričeli, ko bodo vzpostavljene razmere za varno delo, predvidoma jutri.

Še vedno vsem svetujejo naj se ne približujejo kraju dogodka, saj je zaradi interesa preiskave zavarovano širše območje okoli objekta.

K. R.