Kočevje: Najverjetnejša nova žarišča okužb v več podjetjih

Zdravstveni dom Kočevje (vir: arhiv)

“Danes imamo slabe rezultate, današnji porast okužb je zaskrbljujoč,” je sinoči zapisala Polona Vidič Hudobivnik, zdravnica in direktorica Zdravstvenega doma (ZD) Kočevje, ki občane prek Facebooka redno dnevno obvešča o vseh testiranjih na covid-19 in izidih.

V ZD Kočevje so včeraj testirali 89 oseb, od tega 22 s PCR testi (potrdili 13 okužb) in 67 s hitrimi testi (potrdili 3 okužbe).

Skupno je bilo potrjenih 16 okužb, od tega sta bili pozitivni dve osebi iz občine Ribnica. Med okuženimi sta dva otroka.

Vidič Hudobivnikova je nadalje zapisala, da imajo na podlagi rezultatov potencialna nova žarišča okužb v več podjetjih, saj so nekateri pozitivni delali s simptomi ali znaki ali pa zboleli dan po tem, ko so delali v tesnem stiku z več sodelavci.

Zaradi dveh otrok, ki sta pozitivna na covid-19, mora v karanteno njuna skupina in vzgojiteljice Vrtca Kočevje. Starše so o tem že obvestili.

Nekateri v Kočevju so bili včeraj zelo nejevoljni, ker so del statistične regije Jugovzhodna Slovenija, ki ostaja v t. i. črni coni, kar pomeni, da se šole in vrtci prihodnji teden ne bodo odprli.

Navajali so, da je epidemiološko stanje v občini Kočevje bistveno boljše kot drugod in se jim dogaja krivica. Že isti dan pa so se stvari spremenile. Podobno so pred časom menili tudi v Beli krajini, tudi tam so se stvari nato že naslednji dan spremenile. Žal, na slabše.

Podatki portala COVID-19 Sledilnik kažejo, da je bilo v sredo v občini Kočevje 94 aktivnih okužb, z včerajšnjim dnem se je to povečalo na 108. Do srede so okužbo potrdili pri 890 občanih in občankah Občine Kočevje.

K. R.