Kočevje: Lani tekmovali v nabiranju političnih točk, že za prvim ovinkom pozabili na obljube

Brezploden obisk gospodarskega ministra Matjaža Hana, Kočevje, 10. junij 2022, skoraj mesec dni po nesreči. (vir: arhiv)

Po tem, ko je 12. maja 2022  v kočevskem Melaminu prišlo do eksplozije in požara, je bilo Kočevje kraj, kamor so se odpravili politiki, ki so zmagali na volitvah tri tedne pred tem. Škoda v Melaminu je bila ocenjena na okoli 36 milijonov evrov.

Novodobni vladarji lanskih zmagovalcev na državnozborskih volitvah so Kočevju obljubljali hitro pomoč (saj vemo, kdor hitro da, dvakrat da, je njihov moto), nato pa že za prvim ovinkom pozabili na to.

Med prvimi se je v Kočevje odpravila Urška Klakočar Zupančič, nova predsednica državnega zbora iz Gibanja svoboda. Prizorišče tragične nesreče je obiskala že dva dni zatem, 14. maja, in obljubila finančno pomoč države. Napovedala je, da se bo morala vlada, ki prihaja, soočiti z vprašanjem, kako čim bolj učinkovito pomagati ljudem, ki so zaposleni v Melaminu, in celotnemu Kočevju. “Prepričana sem, da nam bo skupaj uspelo, da bomo lahko zrli naprej v svetlo prihodnost,” je dejala.

Sama si bo prizadevala, da odločitve o finančni pomoči sprejmejo čim prej, kar pomeni, da “se postopki za pridobitev finančnih sredstev skrajšajo, kolikor je mogoče, in da se takoj vzpostavijo potrebni stiki v evropskem in državnem prostoru,” se je pridušala.

Po besedah direktorja Melamina Srečka Štefančiča jim je Klakočar Zupančičeva zagotovila, da bodo naredili vse, da podjetje pride do sredstev, do katerih je upravičeno iz mehanizma EU. Izrazil je veselje, da predsednica državnega zbora razume njihovo bolečino in da je pokazala vso pripravljenost za pomoč.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek (v odhajanju), ki je Kočevje obiskal prvi, že dan po nesreči, je sicer pripravil vse načrte za pomoč. To je potrdil tudi kočevski župan Vladimir Prebilič in povedal, da bo Počivalšek te načrte ob primopredaji prenesel nasledniku. To je novemu ministru Matjažu Hanu iz SD.

Matjaž Han je Melamin nato obiskal 10. junija 2022, skoraj mesec dni po nesreči. Tudi Han je obljubil vso pomoč države pri sanaciji. V izjavi za medije v okviru obiska se je zahvalil prejšnji ministrski ekipi z ministrom Zdravkom Počivalškom na čelu, da je takoj po nesreči odšla v Melamin in se zavedala, da je treba ukrepati in pomagati. Z vsemi ukrepi, ki jih je nastavila prejšnja ministrska ekipa, bodo po besedah Hana “absolutno nadaljevali”.

Slednje naj bi vključevalo tudi pomoč podjetju pri pridobivanju finančne pomoči, bodisi iz integralnega proračuna bodisi in sredstev EU, za kar je prejšnje vodstvo ministrstva (Počivalšek) že sprejelo nekatere sklepe. Po besedah Hana bodo te postopke vodili “v skladu s pravili igre in karseda hitro”.

Vlada Roberta Goloba (Gibanje Svoboda, SD in Levica) je imela več možnosti, da pomaga. Prva je vila mehanizem EU, po katerem se lahko za nesreče takšnih razsežnosti zagotovijo sredstva iz evropskega proračuna do višine 100 odstotkov škode, zmanjšano za izplačano zavarovalnino. Drugi mehanizem je mehanizem iz zakona o skladnem regionalnem razvoju, ki vladi omogoča, da podjetju nameni dodatna sredstva, prav tako je možno prek (državne) SID banke zagotoviti posojilne linije, da lahko podjetje v vmesnem času zagotavlja likvidnost. O vsem tem je lani govoril tudi Han.

In danes, 16 mesecev po nesreči? Ostali so sami!

Za sanacijo po nesreči v Melaminu do zdaj niso prejeli nobene pomoči države. Upali so, da bodo pomoč prejeli od Evropske komisije, kar pa se ne bo zgodilo, je v petek, 8. septembra 2023, povedal direktor Srečko Štefanič.

“Ministrstvo za gospodarstvo, ki nas je prijavilo za pomoč, je namreč ocenilo, da je verjetnost, da bi kaj dobili, majhna, zato je prijavo umaknilo,” je povedal Štefanič. Do pomoči naj ne bi bili upravičeni zato, ker je bila škoda na okolje premajhna. Direktor je bil v petek mil v izjavah, dejstvo pa je, da bi se Matjaž Han in njegovi iz SD, ki vodijo ministrstvo, morali boriti za pomoč, ne pa vloge umakniti in poklekniti.

Od velikih besed in obljub Urške Klakočar Zupančič in Matjaža Hana tako ni ostalo nič.

Izletniški obisk Urške Klakočar Zupančič, 14. maja 2022. (vir: arhiv)

V Melaminu so ostali sami. Štefanič je v petek povedal, da so prejeli nekaj predhodnih izplačil iz zavarovalnin, vendar še ne celotnega zneska. Štefanič ocenjuje, da zavarovalnina ne bo pokrila celotne škode, jim bo pa pomagala preživeti.

K. R.