Kočevje bo dobilo satelitski urgentni center

Fotografija je simbolična.

Vlada je v splošnem dogovoru za zdravstvo, ki ga je sprejela v ponedeljek zvečer, določila tudi financiranje triaže v devetih satelitskih urgentnih centrih. To pomeni začetek delovanja satelitskih urgentnih centrov na t. i. sivih območjih, kjer je slabša pokritost z urgentno medicinsko pomočjo, med drugim tudi v Kočevju.

Satelitski urgentni center je izvajalec predbolnišničnega dela službe nujne medicinske pomoči. Organizirajo ga tam, kjer zaradi oddaljenosti in dostopnega časa ni mogoče organizirati izvajanje nujne medicinske pomoči v okviru urgentnega centra, torej v zdravstvenih domovih.

V primeru Zdravstvenega doma Kočevje to pomeni več ekip – zdravstvenega osebja in več vozil. Pomeni, da bodo imeli vseskozi aktivno ekipo, ki bi se ukvarjala z nujnimi/interventnimi zadevami izven zdravstvenega doma.

Kot izhaja iz odloka vlade, bodo satelitski urgentni centri – poleg v Kočevju – najprej zaživeli še v Sevnici, Postojni, Tolminu, Ilirski Bistrici, Šmarju, Kranju, Idriji in Velenju.

Šlo bo za postopno uvajanje. V prihodnjih letih pa je mogoče pričakovati tudi pokritje drugih območij, tudi v Beli krajini.

Zdravstveni domovi, ki so navedeni v odloku in kjer bodo organizirani satelitski urgentni centri, bodo na leto dobili vsak po 153.273,34 evra za izvajanje tovrstne triaže. Letos pa bodo dobili nekaj manj kot 115.000 evrov.

Vlada je zdaj tako uresničila tisto, za kar so si na posameznih območjih zelo dolgo prizadevali, pa nikakor ni zaživelo. Bilo je veliko obljub, uresničitve pa ne.

C. R.