Koalicijska pogodba: Davki, nacionalizacija, izgon podjetnikov, tujcem omogočiti vse pravice

Predsednik vlade s podpredsednikoma. (vir: arhiv)

Zaradi programa dela (koalicijske pogodbe) nove koalicije pod vodstvom najverjetnejšega mandatarja Roberta Goloba so na nogah državljani, podjetniki, zaposleni v zdravstvu in številni drugi. Davki, davki, davki, je vodilo pogodbe, ki je nastajala na računalnikih članob stranke Levica.

Na eni strani davki, na drugi grožnja z odvzemom premoženja, nacionalizacija, izgon podjetnikov z bajoneti v morje, kot se je izrazil glavni protagonist Levice Miha Kordiš.

Odvzeti stanovanja vsem, ki tega ne morejo posesati v 15 minutah.

Na drugi strani pa ustaviti gradnjo cest, investicije, sprejeti vse tujce, ki želijo v Slovenijo, jim nuditi stanovanja, vse socialne pravice, omogočiti pravico do združitve družin itd. Povečati socialne pomoči, krog prejemnikov bistveno razširiti. Izdatke za javno upravo povečati na preko 50 odstotkov državnega proračuna. In tako dalje. To ni pravljica, to je program Levice, v večini prelit v koalicijsko pogodbo. Po oceni je 95 odstotkov pogodbe prenesen program Levice.

Robert Golob, ki ga zanima edino energetika, natančneje, lastninjenje GEN-I, levici in njenim aktivistom, samopoimenovanim kot civilna družba oz. glas ljudstva, popolnoma sledi.

V četrtkovih Odmevih na TV Slovenija je na kritike iz gospodarstva odgovoril: “Delodajalci nimajo pojma, kako zgleda razvito zahodnoevropsko gospodarstvo.” Pazite, to govori človek, ki je v državnem podjetju preprodajal državno elektriko in si pri tem dal izplačati okoli 45 tisoč evrov bruto plače. Njegovo zasebno podjetje, ki ga je ustanovil pred desetletji, je propadlo. Nato ga je rešila politika, njegovo imenovanje za direktorja GEN-I je bilo politično. Podobno kot Jankovićevo v Mercatorju. (Spomnimo se Ropovega stavka: Politika te je nastavila.)

Golob je bil v LDS, (Jankovićevi) Pozitivni Sloveniji, Stranki Alenke Bratušek (SAB) in zdaj Gibanje Svoboda. Daleč od novega političnega obraza torej.

Golob je šel v Odmevih še dlje. Dejal je: “Pristopi, ki jih uvajamo, so najbolj napredni pristopi skandinavskih držav.”

Na to se je na Twitterju oglasila evropska poslanka Romana Tomc in zapisala: Če bomo v Slovenijo prenesli švedski model, potem je potrebno vedeti, da ta ne pozna zakonsko določene minimalne plače. Socialni dialog pa razumejo kot dogovarjanje med dvema enakovrednima partnerjema, sindikati in delodajalci, in ne kot diktaturo sindikatov.”

Kar pomeni, da se Golobu tudi glede Švedske ne sanja in ponavlja zgolj to, kar so razne agencije ugotovile, da “ljudje radi slišijo”. In skandinavski sistem se lepo sliši.

A. L.