Koalicija ponovno zavrnila ureditev obveznega testiranja funkcionarjev na prepovedane droge

Kokain (vir: arhiv)

Na odboru za zdravstvo v državnem zboru so včeraj zavrnili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o ureditvi obveznega testiranja funkcionarjev na prepovedane droge. Predlog je vložila Slovenska demokratska stranka, njihovi poslanci pa so bili tudi edini, ki so včeraj glasovali za to, da se o tem povpraša tudi državljane.

Proti obveznemu testiranju funkcionarjev se je predhodno izrekla tudi vlada.

Poslanec Jože Tanko (SDS) je na seji dejal, da vprašanje glede navzočnosti prepovedanih drog med politiki ostaja že vrsto let neodgovorjeno. Spomnil je, da so v SDS doslej vložili že več predlogov zakona o obveznem testiranju funkcionarjev, vendar jih je večina vedno preglasovala in zakon zavrnila. Zdaj pa v koaliciji (Svoboda, SD in Levica) celo onemogočajo, da bi se o tem na referendumu izrekli državljani.

Po predlogu SDS bi se referendumsko vprašanje glasilo: Ali ste za to, da državni zbor sprejme zakon, ki bo urejal obvezno testiranje funkcionarjev na prepovedane droge?

Jože Tanko, poslanec SDS (Ljubljana, 22. april 2024)

Jože Tanko je včeraj povedal, da se pri analizi odpadnih vod v Sloveniji opaža velik porast onesnaženja tako z mehkimi kakor tudi trdimi drogami. Ponovil je, da funkcionarji, sploh voljeni politični funkcionarji, morajo vladati oz. delovati z zgledom.

Spomnil je, da so se poslanci SDS lani samoiniciativno testirali na prisotnost drog in vsi testi so bili negativni. “Menimo, da je v interesu javnosti, da bi taka kontrola veljala za vse funkcionarje, saj opravljajo najodgovornejše naloge, povezane z upravljanjem države in drugih državnih sistemov,” je dejal. 

Tanko je še spomnil, da se je eden od sedanjih ministrov celo hvalil, da je uživalec droge in to ravno tisti, ki pokriva področje sociale in financira programe za zmanjševanje oz. odpravo odvisnosti. Kot je znano, je bil to Luka Mesec.

Na družbenih omrežjih pa je čedalje več zapisov in namigov, da podpredsednik vlade in nekdanji koordinator Levice Luka Mesec ni edini med političnimi funkcionarji iz vladnih vrst, le priznal je.

Luka Mesec, podpredsednik vlade, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, (na seji parlamentarnega odbora 20. julij 2022). (vir: zajem zaslona)

A. L.