Ko je kapital pomembnejši od človeka: CGP del na Šmihelskem mostu ne bo zaustavil!

Poročali smo, da je Družba RS za avtoceste (Dars) zaradi visokih temperatur začasno zaustavila večino vzdrževalnih del na slovenskih cestah. Včeraj smo ob 12. uri fotografirali potek gradbeno-cestnih del na novomeškem Šmihelskem mostu, ko je bilo v senci 33 stopinj Celzija (kasneje celo do 36), na razgretem cestišču pa še bistveno več.

Vprašali smo izvajalca del, novomeško podjetje CGP, kako bo šlo naprej. Napovedane so namreč še višje temperature, priča smo največjemu vročinskemu valu v letu 2017. Za danes, do petka, napoved za Novo mesto kaže 38 stopinj Celzija (v senci). Najbolj vroče naj bi bilo potem v ponedeljek, 39 stopinj, nato pa naj bi se postopoma ohlajalo do 25 stopinj Celzija, kar bi dosegli naslednji četrtek (10. avgusta).

Najprej smo se obrnili na Anico Jurečič, ki je v CGP zadolžena za področje vzdrževanje cest. Prejeli smo samodejni odgovor, da je od 31. 7. do 8. 8. – kako ironično – na dopustu. Elektronska pošta nas je preusmerila na Majo Fink. Finkova dela v tajništvu uprave.

Na vprašanje, ali bodo začasno zaustavili dela podobno kot je to storil Dars, nam je Maja Fink odgovorila:

“CGP bo v okviru možnosti izvajal pogodbena dela, katera je skladno s pogodbenimi obveznostmi dolžan izvajati.”

To pomeni, da del začasno ne nameravajo zaustaviti. Pogodba za obnovo cestišča sicer določa rok 20. avgust 2017. Vrednost del je 170 tisoč evrov. Ne dvomimo pa, da bi se z Mestno občino Novo mesto lahko dogovorili za kakšen dan poznejšega dokončanja od zastavljenega. Ali pa bi nekaj dni pridobili z drugačno organizacijo ali razporeditvijo del. Le volja in malo človečnosti bi bilo treba.

Nam je pa Finkova sporočila, da bodo “poskusili delavnik čim bolj prilagoditi razmeram, da bi v največji meri zaščitili svoje delavce”. Bomo spremljali!

CGP v zasebni lasti in lastnik še 4 podjetij, predsednica nadzornikov je Vesna Južna

CGP, d. d., je v zasebni lasti. V letu 2016 so imeli 93,3 milijona evrov prihodkov in 4,1 milijona evrov čistega poslovnega dobička. Predsednik uprave je Martin Gosenca iz Škofljice, član pa Edo Škufca iz Ljubljane. Predsednica nadzornega sveta je Vesna Južna z naslovom v Ljubljani, člana pa Denis Novak iz Kopra in Marjan Kastelec iz Novega mesta.

1) CGP, d. d., je lastnik še hčerinskega podjetja 2) CGP – Gradnje, gradbeništvo, d. o. o., katerega direktor je že prej omenjeni Edo Škufca (lani so imeli 25.200 evrov dobička). Nadalje na istem naslovu v Novem mestu, na Ljubljanski cesti, deluje še podjetje 3) CGP – ING gradbeni inženiring, d. o. o., direktor je že prej omenjeni Martin Gosenca (dobiček je bil le 179 evrov). Četrto podjetje v lasti CGP, d. d., pa je CGP-GIP, podjetje za proizvodnjo in storitve, d. o. o., katerega direktor je Miran Tomljanovič Torkar iz Novega mesta (lani so imeli 91.269 evrov dobička).

Krovno podjetje CGP deluje kot delniška družba, delničarji iz Poslovnega registra Slovenije niso razvidni, glede na vodenje nadzornega sveta pa lahko sklepamo, da večinski lastniki prihajajo iz družine Južna. CGP, d. d., je nato lastnik štirih podjetij, vsi delujejo na istem naslovu Ljubljanska cesta 36, Novo mesto. Skupno je imelo vseh pet podjetij lani skoraj 110 milijonov evrov prihodkov in 4,24 milijona evrov čistega dobička.

Imajo tudi sindikat, katerega predstavnik je Marjan Kastelec, očitno tudi član nadzornega sveta. Zato smo ga vprašali, ali bo tudi CGP storil podobno kot Dars in bo vzdrževalna dela na cestah ustavil.

Kastelec nam je poslal naslednji odgovor: “V Skupini CGP so poleg našega, Sindikat delavcev CGP Novo mesto, ustanovljeni še 3 sindikati. Na delodajalca je naš sindikat že naslovili pobudo za prilagoditev oziroma začasno prerazporeditev delovnega časa ter ostale predloge.”

C. R.