Klici na 112: kaj se je dogajalo v zadnjih 24 urah

Uprava RS za zaščito in reševanje je sporočila, da so v zadnjih 24 urah na številko 112 prejeli precej klicev. Bile so delovne nesreče, potres in požari. PU Novo mesto pa poroča o štirih vlomih.

Delovne nesreče

Danes ob 5.53 se je na Belokranjski cesti v Novem mestu, v tovarni Revoz, zgodila delovna nesreča. Delavec si je poškodoval roko. Reševalci ZD Novo mesto so poškodovanega oskrbeli na kraju in ga odpeljali v novomeško bolnišnico. O dogodku so obveščene pristojne službe.

V jutranjih urah so bili policisti obveščeni o nesreči pri delu v naselju Tolsti vrh, občina Šentjernej, kjer naj bi se hudo poškodoval delavec. Opravili so ogled in po prvih ugotovitvah je 35-letni delavec stal pod viličarjem, ki je dvigoval tovor. Med dvigovanjem tovora naj bi se ena izmed vilic snela in padla na delavca. Zaradi posebno hudih telesnih poškodb so 35-letnega moškega s helikopterjem odpeljali v ljubljanski klinični center. Okoliščine policisti še preiskujejo.

Dolenjem Suhadolu v občini Novo mesto se je včeraj pri delu poškodoval delavec. Reševalci nujne medicinske pomoči Novo mesto so ga na kraju oskrbeli. V UKC Ljubljana sta ga prepeljala s helikopterjem posadka Slovenske vojske in dežurna ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči.

Potres v bližini Novega mesta

Danes ob 0.02 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencija RS za okolje, Urada za seizmologijo zabeležili potres magnitude 2,1 v bližini Novega mesta, 50 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci širše okolice Novega mesta. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Požari

V bližini mejnega prehoda Petrina, občina Kostel, je zagorel prazen stanovanjski objekt, v katerega prihaja lastnik samo občasno. Posredovali so gasilci PGD Vas-Fara, Kočevje in Osilnica, ki so požar pogasili in uspeli pred ognjem rešiti spodnji del objekta velikosti okoli 10×10 metrov.

Ob cesti Novo mesto–Trebnje pri naselju Dolenje Karteljevo, občina Novo mesto, je gorela pšenica na njivi. Gasilci GRC Novo mesto so pogasili požar na površini štirih kvadratnih metrih.

V bližini mejnega prehoda Petrina, občina Kostel, je ponovno gorel stanovanjski objekt. Gasilci PGD Vas–Fara so požar pogasili.

V naselju Dobruška vas, občina Škocjan, je gorelo strnišče. Požar so pogasili gasilci PGD Grmovlje in Dobrava.

Druga pomoč

V ulici Nad Sušico v Metliki se je občan poškodoval zaradi zdrsa z lestve. Reševalci nujne medicinske pomoči Metlika so občana na kraju oskrbeli in prepeljali v zdravstveni dom.

Na Roški cesti v Kočevju so gasilci PGD Kočevje pomagali reševalcem NMP Kočevje pri prenosu obolele osebe iz stanovanja.

S Policijske uprave Novo mesto pa so poročali o štirih vlomih.

V Dolenjem Vrhpolju je med 9. 7. in 10. 7. nekdo skozi vrata vlomil v zidanico in odtujil kosilnico in suhomesnate izdelke. Lastnika je oškodoval za 500 evrov.

V Smolenji vasi pri Novem mestu je ponedeljek popoldne neznanec izkoristil krajšo odsotnost oškodovanke, ki je opravljala dela na vrtu in skozi odprta vrata vstopil v hišo. Odtujil je denar in zlat nakit in povzročil za okoli 2500 evrov škode.

V Stopičah je med 10. 7. in 11. 7. nekdo vlomil v nedograjeno stanovanjsko hišo in pomožen objekt ob hiši in odtujil kosilnico. Lastnika je oškodoval za 2000 evrov.

V noči na 11. 7. je v kraju Mirna na območju Trebnjega nekdo vlomil v lesen
objekt in odtujil motorni prekopalnik in kosilnico.

C. R.