Kdo v resnici vodi strateški svet?

Erik Brecelj (vir: Zajem zaslona)

Četrtek je bil občitno dan za laganje vidnih vladnih predstavnikov. V državnem zboru je lagala Tanja Fajon, v oddaji Tarča pa Danijel Bešič Loredan. Oba sta ministra in oba hkrati še podpredsednika vlade pod vodstvom Roberta Goloba.

Tako je šlo:

V četrtkovi oddaji Tarča je vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana soočila z izjavo vodje Strateškega sveta za zdravstvo Erika Breclja o tem, da je s strani iniciative Glas ljudstva prejel opozorilo, da se v okviru strateškega sveta ne sme ukvarjati s korupcijo.

Minister je na to vehementno odgovoril, da Breclja pozna že 20 let in da on nikdar ne bi izjavil kaj takega. Jelka Godec je ministru odgovorila, da njene navedbe držijo in da bo prejel posnetek.

Ministru za zdravje so zato včeraj poslali sporočilo, objavili so tudi posnetek Erika Breclja, ki je 22. februarja 2023 gostoval v oddaji Planet 18 na Planet TV. Na vprašanje voditelja, ali je korupcijo v zdravstvu mogoče izkoreniniti, je odgovoril:

Ne, ni možno. Slovenska družba je skorumpirana. Medicina je odraz družbe. Lahko se trudimo pa znižamo za 20 %. Izkoreniniti se je ne da. Sploh pa zdaj v Glasu ljudstva pravijo, da se jaz s korupcijo ne smem ukvarjati.”

Video izjava Erika Breclja je objavljena tudi na družbenih omrežjih SDS (Facebook in Twitter), prav na temo te izjave Erika Breclja pa je poslanka mag. Karmen Furman 23. februarja letos na Vlado RS naslovila tudi pisno poslansko vprašanje, vendar odgovora do danes še ni prejela. Celotno poslansko vprašanje je dosegljivo tukaj: tukaj 

Četrtkova laž ministra Bešič Loredana (Gibanje Svoboda), ki je hkrati tudi eden od treh podpredsednikov vlade, pa v četrtek ni bila edina laž vodilnih politikov v državi. Spomnimo. V državnem zboru je prav tako v četrtek lagala tudi Tanja Fajon, druga podpredsednica vlade, ministrica za zunanje zadeve in predsednica SD. Zlagala se je namreč, da je romunski parlament zavrnil sprejem resolucije o uvrstitvi Rusije na seznam terorističnih držav. Več o tem smo poročali tukaj.

To pomeni, da sta istega dne lagala dva podpredsednika slovenske vlade. Tretjega, Luke Mesca (Levica), pa ni v Sloveniji. Uradno je (domnevno službeno) že nekaj časa v ZDA, več trenutno ni znanega.

Za ogled posnetka kliknite na fotografijo:

A. L.