Karmen Furman: Vlada naj upokojencem izplača razliko, za katero so bili prikrajšani v letu 2023

(vir: pixabay.com)

Poslanka mag. Karmen Furman je na današnji novinarski konferenci spregovorila o težkem socialnem položaju slovenskih upokojencev. Kot predstavnica Slovenske demokratske stranke je vlado pozvala k izpolnitvi lastnih obljub in koalicijskih zavez za izboljšanje njihovega finančnega in socialnega položaja.

Slovenski upokojenci so v času vlade Roberta Goloba ena izmed najbolj zapostavljenih skupin slovenskih državljanov.

“Velik del upokojencev, kar 51 %, ima pokojnino nižjo od 827 evrov, kolikor znaša kolikor znaša prag tveganja revščine, od tega pa skoraj 80.000 upokojencev oziroma malo manj kot 15 % prejema nižjo pokojnino od 500 evrov,” je povedala poslanka.  

V mesecih visokih cen hrane in energentov je vlada z interventnimi ukrepi najprej poskrbela za prejemnike socialnih transferjev, pozabila pa na upokojence. Dodatek je takrat prejelo zgolj 10 % upokojencev, kljub temu, da ima polovica le teh pokojnino nižjo od praga tveganja revščine, na kar je Slovenska demokratska stranka že takrat opozorila. Na koalicijski predlog je SDS vložila amandmaje, da bi tako energetski dodatek prejeli vsi upokojenci, ki imajo pokojnino nižjo od praga tveganja revščine, vendar so bili vsi predlogi zavrnjeni. V istem času, času najhujše draginje, pa je, kot je dejala poslanka SDS Karmen Furman, svoj “happy end” v višini 400 milijonov evrov poroštva doživela družba GEN energija in družba GEN- i. Vlada je namreč oktobra 2022 potrdila zakon, s katerim je za poroštva energetskim družbam namenila kar 1,2 milijarde evrov davkoplačevalskega denarja. 

Kljub nedavni samohvali koalicije o »zgodovinskem« dvigu pokojnin, ostaja zamolčano dejstvo, da je dvig posledica zakonske obveze, ki določa formulo za izračun redne uskladitve pokojnin.

Ne glede na vse spremembe pa dejstvo ostaja enako. Drastične podražitve hrane in drugih osnovnih življenjskih potrebščin ter uvedba obveznega prispevka, kjub veljavni redni uskladitvi pokojnin kot zakonski zavezi ne zadošča za normalno preživetje upokojencev. Karmen Furman je k temu dodala: 

“Z letom 2024 morajo vsi upokojenci plačevati še dodatni obvezni zdravstveni prispevek, ki so ga v lanskem letu uzakonili poslanci koalicije. Tako imenovana ukinitev prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanje se je torej sedaj izkazala kot še ena od prevar trenutne koalicije, ki je po žepu udarila tudi slovenske upokojence.” 

Upokojenci so bili pod vlado Roberta Goloba v letu 2023 prikrajšani za najmanj 60 % pokojnine, povprečno 27 evrov na mesec oziroma 325 evrov na leto.

Vlada je namreč ob začetku leta 2023 uskladila pokojnine, ki so po zakonu obvezne, a ob takratni 10,3 % inflaciji in 19 % podražitvi hrane so se pokojnine zvišale zgolj v višini 5,2 %, socialni transferji pa za 10,3 %. V kolikor bi obljube o predčasni izredni uskladitvi pokojnin iz leta 2022 tudi držale, bi bile pokojnine v letu 2023 z redno uskladitvijo višje za 9,7% in ne zgolj za 5,2%. 

“Če je vlada lahko našla denar za preplačano sodno stavbo, 13.000 računalnikov, ki ležijo v skladišču, nezakonite migrante, nevladne organizacije, nova ministrstva in draga »poslovna« potovanja, se mora najti denar tudi za slovenske upokojence, ki so delali in izgradili našo državo,” je izpostavila poslanka in za konec v imenu SDS vlado pozvala k ukrepanju:

1.    Vlada naj nemudoma zagotovi finančna sredstva in upokojencem izplača razliko v višini 4,5 % mesečne pokojnine, za katero so bili prikrajšani v letu 2023;

2.    Vlada naj izvede dodatno izredno uskladitev pokojnin v višini 4,5%.

M. D.