Kardinala Rodeta obtožuje spolne zlorabe

Nekdanji novinar Dela Dejan Karba, sicer tiskovni predstavnik iz vrst SD, ki je službo nazadnje našel na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij, se je pred leti dodobra osmešil, ko je trdil, da je kardinal Franc Rode oče moškega, po imenu Peter. Test očetovstva, ki ga je opravil Rode, je namreč pokazal, da Karbine navedbe ne držijo.

 

Kljub temu je Karba nedavno izdal knjigo, v katerih gre v svojih obtožbah še dlje. Kot izhaja iz prispevka Vestnika, narejena po predstavitvi Karbine knjige v Ljutomerju, je nekdanji novinar Dela svojo zgodbo naredil še bolj znanstveno-fantastično. Kot trdi, je Rode kot mladi kaplan v Celju spolno zlorabljal takrat mladoletno Tanjo Bredo Stelzer (dekliško Petek).

Ta naj bi pri 12 letih ostala brez staršev in je živela pri babici. V tistem času naj bi Rode kot kaplan deloval v Celju in že zgodaj naj bi jo začel zlorabljati. Pri tem naj bi zanosila in rodila sina Petra. “Ko je Tanja Breda zanosila, je dobila navodilo, da mora zapustiti državo. Načrt je bil, da v sanatoriju v Nemčiji rodi otroka, tega pa dajo v posvojitev in sledi zabrišejo. Tanja Breda pa se je v Nemčiji poročila z zdravstvenim tehnikom, ustvarila sta si družino, vendar sta si z Rodetom še naprej dopisovala. Stik z njim je prekinila, ko ga je obiskala v Vatikanu, on pa jo je takrat zavrnil, zato pa je kasneje zanimalo Petra, kdo je njegov oče,” trdi Karba.

A njegova zgodba ima eno samo veliko napako. Rode je namreč pred leti opravil test očetovstva ne neodvisnem inštitutu v Nemčiji in ta je pokazal, da on ni Petrov oče. Kljub temu Karba slednjemu ne verjame in, kot je razbrati, še naprej trdi, da ima Rode sina.

Karba se je sicer po neuspešni karieri na Delu, ki se je končala potem, ko se je njegova ekskluzivna zgodba o Rodetovem sinu izkazala na laž, zaposlil na ministrstvu za šolstvo, kjer je postal predstavnik za stike z javnostmi. Takrat je bil tam minister iz vrst SD, katere član je Karba, Jernej Pikalo. Po prihodu Simone Kustec Lipicer se je moral z ministrstva posloviti, trenutno pa je zaposlen na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij, ki sodi pod resor ministrice iz vrste SD Andreje Katič.

A. V.