Nov fiasko ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh

Računalniki so že od novembra 2023 v skladišču, ministrstvo za skladiščenje mesečno plačuje po 2500 evrov najemnine. Računalniki pa čez leto ali dve ne bodo vredni več nič, saj gre za tehnologijo, ki hitro zastara.

Vse bolj je jasno, da je ministrstvo za digitalno preobrazbo 13.000 prenosnih računalnikov kupilo zgolj zato, da je nekdo dobro zaslužil, ne da bi se pri tem vedelo, kdo in zakaj bo računalnike sploh uporabljal. Glavna krivka za zgrešen nakup medtem še naprej uživa podporo predsednika vlade.

 

Spomnimo. Ministrstvo, ki ga vodi Emilija Stojmenove Duh (to je tista ministrica, ki skuša svojo nesposobnost skriti pod krilatico, da jo mediji napadajo, ker po izvoru ni Slovenka), je lani preko javnega razpisa, za katerega obstaja sum, da je bil vnaprej prirejen za štiri dobavitelje (Lancom, Unistar, Gambit Trade in Acord-92), kupilo 13.0000 prenosnikov za vrtoglavih 6,5 milijona evrov. Že kmalu se je izkazalo, da so računalniki zastareli, da nimajo informacijskega sistema, brez katerega so brez dodatnih nadgradenj račinalniki neuporabni, ter da ministrstvo sploh ne ve, za koga jih je kupilo.

Zaradi očitkov o nesmotrnem nakupu in interpelacije zoper ministrico so na vladi na hitro skupaj spravili zakon, kjer je bilo naknadno določeno, kdo bo dobil računalnike. Slednje naj bi po zakonu razdelili preko javnega razpisa. Ta je bil objavljen aprila, željo po računalniku pa je, kot poroča Domovina, zdaj podalo le 920 ljudi. Od tega jih pogoje izpolnjuje 646!?

Razpis je bil objavljen po načelu “kdor prej pride prej melje”, kar je še en pokazatelj, da ministrstvo že od vsega začetka ni vedelo, za koga nabavlja računalnike. Poleg tega očitno ni bilo narejene nobene analize, ki bi pokazala, kdo bi računalnike sploh potreboval in kdo bi se prijavil na razpis.

V vsaki normalni državi bi morala ministrica, ki je na lepe oči kupila 13.0000 računalnikov, nemudoma odstopiti ali pa jo bil odstavil sam predsednik vlade. Pri nas se ne bo zgodilo ne eno drugo. Premier Robert Golob namreč ministrico že ves čas ščiti.

A. V.