Kakšni so trenutni pogoji vstopa v Slovenijo?

Namestnik generalnega direktorja Policije Tomaž Pečjak | Avtor Ukom

Poročali smo že, da je treba pred potovanjem v druge države preveriti pogoje prehajanja meja in da se mora pred odhodom na potovanje, dopust, vsak sam prepričati, kakšne so trenutne razmere in kakšen je trend v posamezni državi.

Vse to je namreč pomembno tako z vidika epidemiološkega stanja na območju, kamor smo namenjeni, pa tudi zaradi vračila domov.

Slovenska vlada je namreč 18. junija spremenila pogoje vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Odlok trenutno velja do vključno 27. junija 2021, ko bo vlada spet pregledala trenutno stanje.

Ključne novosti, ki trenutno veljajo, so:

  • uvedba oranžnega in zelenega seznama držav,
  • vse države, ki niso izrecno navedene na zelenem, rdečem in temno rdečem seznamu, spadajo med oranžne,
  • negativni test PCR se podaljšuje na 72 ur od odvzema brisa, pri negativnem hitrem antigenskem testu (test HAG) ostaja 48 ur,
  • za prihod iz rdečih in temno rdečih držav se ob vstopu v Slovenijo zahteva predložitev testa PCR, oseba pa se nato napoti v karanteno na domu. To ne velja za cepljene in prebolele osebe, ki lahko v Slovenijo vstopijo, če predložijo potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Namestnik generalnega direktorja Policije Tomaž Pečjak je na današnji novinarski konferenci poudaril, da mora posameznik ob prihodu z zelenega območja dokazati bivanje na takšnem območju, sicer se šteje, da prihaja z oranžnega oz. rdečega območja.

Dejal je še, da bo uvedba evropskega digitalnega potrdila (s 1. julijem) zelo poenostavila potovanja med državami EU, vseeno pa je treba pričakovati podaljšan čas pri opravljanju mejne kontrole, še posebej glede na obdobje pred epidemijo.

Pomembno glede odrejene karantene: Oseba, ki je napotena v karanteno, ima možnost, da po petih dneh prestajanja karantene opravi PCR test. Ob negativnem rezultatu PCR testa se karantena avtomatsko prekine.

Pri prehajanju državne meje so v veljavi tudi nekatere izjeme, kjer ni napotitve v karanteno na domu. Izjeme so razvidne iz fotografije.

Izjeme brez napotitve v karanteno na domu po 9. členu.
Zemljevid glede na tveganje za okužbo s #COVID19

Vir: gov.si 

M. D.