Pred potovanjem je treba preveriti pogoje prehajanja meja

Vodja konzularne službe Andrej Šter na današnji novinarski konferenci| Avtor Ukom

Pred odhodom na potovanje se mora vsak prepričati, kakšne so trenutne razmere in kakšen je trend v posamezni državi, je na današnji novinarski konferenci poudaril vodja konzularne službe Andrej Šter. Vedeti je namreč treba, da dobro stanje ni doseženo enkrat za vselej, ampak ga je treba vzdrževati. Vsak bi moral prispevati k temu.

Cepljenje je pri tem najučinkovitejši ukrep, je dejal Šter.

Tisti, ki se ne želijo cepiti, imajo do tega vso pravico. Vendar pa morajo razumeti, da bodo potovali pod težjimi pogoji.

Za vsako potovanje preko meje bodo praviloma potrebovali test. Tudi letalski prevozniki so pri tem zelo dosledni, je dodal.

Zemljevid glede na tveganje za okužbo s #COVID19

Evropsko digitalno potrdilo bo prav tako zelo olajšalo potovanja, saj so se države EU dogovorile za poenotene pogoje pri prehodu meja.

Čez 7 dni, s 1. julijem 2021, bo namreč omogočena izdaja digitalnega potrdila, ki je poenotena oblika dokazil, ki ga kot potniki lahko prikažemo tistim državnim ustanovam, ki preverjajo zdravstveno stanje in pogoje za vstop v drugo državo.

Uvedba evropskega digitalnega potrdila bo zelo poenostavila potovanja med državami EU, a vseeno je treba pričakovati podaljšan čas pri opravljanju mejne kontrole, še posebej glede na obdobje pred epidemijo.

Več informacij je na voljo na povezavi: https://arhiv.mm.gov.si/vlada/MJJ/210623NKpop.mp4

M. D.