Kako so na koronavirus pripravljeni v Metliki in Črnomlju?

Ostane občutek, da ena od direktoric belokranjskih domov za starejše stvari jemlje precej z levo roko.

V Domu starejših občanov Črnomelj so obiski varovancev omejeni na eno osebo, za 30 minut. Kako je z obiski v Domu starejših v Metliki direktorica Ivica Lozar ni odgovorila, iz njenih odgovorov ostane občutek, da se resnosti koronavirusa sploh ne zaveda in vse skupaj enači z gripo. Pa stvari še zdaleč niso tako enostavne. Posebno ne za zdravstveno šibke in starejše.

Skrbi zaradi koronavirusa naraščajo povsod po svetu. Gre za bolezen s podobnimi znaki kot gripa, vendar pa je vse skupaj tudi za zdravnike še velika neznanka. Zaenkrat je potrjeno, da se resno razboli okoli 20 odstotkov okuženih, pri katerih se razvije pljučnica in ima vse skupaj lahko težke posledice za bolnike. V tem primeru posamezniki potrebujejo intenzivno nego v bolnišnicah.

Bolniki, posebno tisti s kroničnimi boleznimi, so visoko ogroženi. Študije kažejo, je stopnja umrljivosti 2,3-odstotna in je več kot 20-krat višja od stopnje umrljivosti zaradi sezonske gripe.

Za koronavirus je tudi značilno, da je bistveno bolj nalezljiv od gripe. Vsaka oseba, ki zboli za koronavirus, v povprečju okuži dve do tri druge osebe. V primeru gripe je to manj kot ena oseba.

Koronavirus se širi kapljično, vendar pa obstaja tudi možnost, da se virus širi tudi prek izločkov, kot je blato. To strokovnjaki še preiskujejo. Prav tako še ni izključili možnost, da se virus lahko prenaša tudi v zrak in potuje skozi prezračevalne sisteme. Zdravila zaenkrat še ni.

Stvari so zelo resne, na udaru so predvsem oslabeli, starejši in bolni. Zato smo v teh dneh v posameznih domovih iskali odgovore, kako so pripravljeni na to.

Odgovore Milene Dular, direktorice DSO Novo mesto, smo objavili zjutraj tukaj. Zdaj objavljamo še odgovore direktoric dveh belokranjskih domov za starejše.

Pri Dularjevi je obstal občutek, da se v DSO Novo mesto zelo zavedajo problematike obolevnosti zaradi koronavirusa, ta nekoliko zbledi pri Valeriji Lekić Poljšak, direktorici DSO Črnomelj, pri Ivici Lozar, direktorici DSO Metlika, pa ostane občutek, da se problematike sploh ne zaveda. Lozarjeva je bila tudi edina med vprašanimi, ki ni odgovarjala na vprašanja, vse skupaj zelo enači z gripo.

Kako sta odgovarjali direktorici obeh belokranjskih domov za starejše, preberite v nadaljevanju.

Valerija Lekić Poljšak (vir: FB)

DSO Črnomelj: Valerija Lekić Poljšak

Kako ste v DSO pripravljeni na morebitne okužbe s koronavirusom?
Skladno z navodili Nacionalnega inštituta javnega zdravja (NIJZ) in doslednim upoštevanjem vseh strokovnim smernic za obvladovanje okužb.

Ali ima DSO dovolj zaščitne opreme in kakšno, tako za zaposlene kot oskrbovance?
Da za preventivno.

Ali imate ustrezna navodila ministrstva?
Da.

Ali so zaposleni pripravljeni na to?
Zaposleni so po našem mnenju pripravljeni in so  dosledno (dnevno) seznanjeni z vsemi strokovnimi usmeritvami.

Kako je z obiski?
Obiski so omejeni že od 11. 2. 2019 zaradi povečanja respiratornih infektov in gripe. (1 zdrava oseba za 30 minut)

Ivica Lozar

DSO Metlika, Ivica Lozar

Direktorica metliškega doma za starejše Ivica Lozar je odgovorila naslednje:

“S strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, iz Ministrstva za zdravje, iz NIJZ-ja in Skupnosti socialnih zavodov smo dobili natančna navodila o izvedbi aktivnosti programa preprečevanja in obvladovanja širjenja okužb z imenovanim virusom, informiranju in izobraževanju, predvsem zaposlenih, glede potrebnih ukrepov.

Preventivno izvajamo vse standardne ukrepe, ki se izvajajo pri virusnih in drugih podobnih obolenjih, še posebej je poudarek na higieni rok, higieni kašlja in higieni prostorov.

Za obiskovalce smo nalepili na vidna mesta navodilo NIJZ-ja, kakor jih tudi ustno opozarjamo ob vstopu v dom.

Zaščitno opremo (posebna obleka, maska, očala in stopalke) imamo pripravljeno za takšne primere.

Za domove starejših takšni ukrepi niso nič posebnega, kajti tudi v primeru gripe postopamo enako – s preventivnimi ukrepi.”

C. R.