DSO Novo mesto: “Kdor je bil pred kratkim v tujini, na območjih okužb s koronavirusom, naj ne prihaja na obisk”

Dom starejših občanov Novo mesto (foto: DSO)

Po zadnje objavljenih uradnih podatkih je s koronavirusom na svetu okuženih že skoraj 87 tisoč ljudi, največ na Kitajskem, umrlo je skoraj 3000 oseb. Sosednja Italija je tretja na seznamu, po včerajšnjih podatkih je 1128 okuženih, umrlo jih je 29. Prvo okužbo so potrdili tudi v Gorici. V sosednji Hrvaški je 6 okuženih.

V Sloveniji uradno še niso potrdili nobene okužbe s koronavirusom, testirali so 183 primerov, vsi naj bi bili negativni. To seveda ne pomeni, da se je virus Slovenije izognil.

Tokrat preverjamo, kako so na morebitne okužbe pripravljeni v domovih za starejše. Vsem smo v četrtek, 27. februarja, poslali enaka vprašanja in večina nam jih je odgovorila v istem dnevu.

Milena Dular (vir: Radio Krka)

Kot prve objavljamo odgovore Milene Dular, direktorice Doma starejših občanov (DSO) Novo mesto.

Kako ste v DSO pripravljeni na morebitne okužbe s koronavirusom?

V domu preventivno izvajamo vse standardne ukrepe, sprejete pri virusnih in drugih podobnih obolenjih. Še posebej je poudarek na higieni rok, higieni kašlja in higieni prostorov. Nacionalni inštitut javnega zdravja (NIJZ) nam je že poslal navodila za obiskovalce. Do konca tedna pa pričakujemo tudi navodila za stanovalce in zaposlene.

Ali ima DSO dovolj zaščitne opreme in kakšno, tako za zaposlene kot oskrbovance?

Ocenjujemo, da imamo potrebno zalogo zaščitne opreme  za dvotedensko izvajanje ukrepov. Naročeno imamo tudi dodatno količino zaščitne opreme.

Ali imate ustrezna navodila ministrstva?

Danes (op. av. – v četrtek) smo prejeli obvestilo našega ministrstva in z njim seznanili zaposlene.

Ali so zaposleni pripravljeni na to?

Upoštevamo navodila in priporočila ministrstva in NIJZ. Je pa ustrezna zdravstvena nega in strokovna obravnava primarna skrb, naloga in obveza vseh zaposlenih. Danes smo jim izdali še posebna obvestila.

Kako je z obiski?

Že v začetku februarja smo za obiskovalce izdali obvestilo, v katerem jih prosimo, da ne prihajajo na obisk, če so bolni. Ostalim, zdravim, obiskov nismo prepovedali. Opozarjamo pa jih, da v kolikor so bili pred kratkim v tujini, na območjih okužb s korona virusom, ne prihajajo na obisk.

Odgovore direktorjev ostalih domov za starejše bomo objavili v teku dneva.

J. M.