Parkirišče pred črnomaljskim gradom za en dan postalo zabavišče

Z včerajšnje otroške predstave na parkirišču pred črnomaljskim gradom. (foto: Občina Črnomelj)

Dogodki v sklopu Evropskega tedna mobilnosti so v Črnomlju potekali cel teden in se zaokrožili s celodnevnim dogodkom Igraj se v mestu – Dan brez avtomobila, ki je bil včeraj, 20. septembra 2019. Parkirišče in ulica v starem mestnem jedru Črnomlja so takrat za en dan postali zeleno igrišče in prostor za druženje – PARK(iriščna) TELOVADNICA, PARK(iriščni) TEATER, PARK(iriščni) BAZAR in PARK(iriščno) ZABAVIŠČE.

Prireditve, ki so potekale skozi cel dan, je obiskalo nekaj več kot 1000 ljudi.

V jutranjih urah je potekala že 2021. vaja Šole za zdravje. Sledila je otroška predstava »Jaka v prometu«, ki je navdušila približno 620 otrok iz več šol in vrtca. Za aktivno sodelovanje v Evropskem tednu mobilnosti so bile šole in vrtec nagrajeni s kolesi za izvajanje kolesarskih izpitov in družabnimi igrami. Slednje so dobili OŠ Mirana Jarca Črnomelj, OŠ Milke Šobar Nataše, OŠ Vinica in Vrtec Otona Župančiča Črnomelj.

V popoldanskem času so potekale različne aktivnosti v sklopu izobraževalnih in prodajnih Spoštostojnic – PARK(iriščni) BAZAR, na katerem so se predstavili domači rokodelci, pridelovalci različnih prehrambnih izdelkov in Center za krepitev zdravja.

Otroci so se razveselili različnih animacijskih aktivnosti, v sklopu katerih so imeli prometno delavnico in preizkusili svoje znanje na električnih avtomobilčkih. Obiskal jih je tudi čarovnik Sam Sebastian, posladkali pa so se lahko na stojnici s palačinkami.

Kdor je želel se je v spremstvu policistov in članov Kolesarskega društva Črnomelj lahko udeležil tečaja varne vožnje s kolesi po mestu in obvoznici. Krajinski park Kolpa pa je vsem obiskovalcem predstavil in omogočil še testno vožnjo z električnimi kolesi.

Prireditev na parkirišču se je v večernih urah preobrazila v PARK(iriščno) ZABAVIŠČE, kjer so nastopili Andrejeva druščina in Preloški muzikantje.

Preloški muzikanti (vir: občina)

Iz občine so sporočili, da so občani v večjem številu parkirali v Poslovni coni Majer in se na prireditev odpravili peš.

C. R.