Kako je s stroški in kje so pokopani utopljeni migranti?

Občina Črnomelj je imela doslej 5.217,74 evra stroškov, povezanih z utopitvami petih migrantov, vlada pa jim tega ni povrnila. V javnosti je bilo slišati več opozoril, da migranti še niso pokopani, iz Policije so odgovorili, da so trupla treh prevzeli svojci, iz Splošne bolnišnice Novo mesto pa, da so bila vsa trupla odpeljana iz bolnišnice in pokopališča Srebrniče, prevzeli so jih svojci migrantov, ki bodo v tujini poskrbeli za njihov pokop. Račune za sanitarno obdukcijo pa so iz bolnice poslali občinam.

Sredi junija sta Občina Črnomelj ter Zavod za izobraževanje in kulturo pripravila pogovor o migracijah ob meji, kjer je črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič opozorila na stroške občine, povezane s prehodi in predvsem z neuspelimi prehodi meje z utopitvijo migrantov. Po poročanju medijev je dejala, da mora “ta strošek zdaj pokriti občina”.

Stroški občine 5.217,74 evra, v to niso všteti stroški gasilskega posredovanja

Šli smo po sledi in preverili, kolikšni so ti stroški, ki so šli v breme občine. Iz črnomaljske občine so nam odgovorili, da so prejeli račune v skupni vrednosti 5.217,74 evra. To so tudi razčlenili: 1.454,58 evra za prevoz oseb na obdukcije, 540,66 evra za stroške mrliških ogledov in 3.212,50 evra za stroške obdukcije. Dodali so, da jim Vlada RS teh stroškov ni pokrila.

Zapisali so, da za stroške pokopa še niso prejeli nobenega računa, prav tako so manjkali računi za stroške gasilskih posredovanj na reki Kolpi, in sicer za odsotnost gasilca z delovnega mesta na delovni dan, kar bo občina podjetjem poravnala na podlagi njihovih zahtevkov.

Kaj odgovarja Policija?

Koliko prebežnikov, ilegalnih migrantov, je letos utonilo v Kolpi ob poskusu prehoda južne državne meje na območju Bele krajine, smo nato vprašali še Policijo. Zanimalo nas je, kdo je poskrbel za njihov pokop, kje so pokopani in kolikšni so bili stroški, povezani s tem.

S Policije so odgovorili, da so obravnavali več primerov, povezanih z iskanjem oseb v Kolpi. V večini teh primerov so policisti po prijetju migrantov v pogovorih z njimi ugotovili, da bi bilo lahko v skupini več oseb in je obstajala možnost, da komu ni uspelo preplavati Kolpe in je utonil. V takšnih primerih so takoj poklicali gasilce, ki so s čolni in s pomočjo potapljačev pregledali strugo reke Kolpe. Ob tem na Policiji posebej izpostavljajo, da ne morejo potrditi, da je šlo v teh primerih za utopitve, saj bi se domnevno pogrešana oseba lahko odločila, da ne preplava Kolpe in bi ostala na hrvaški strani.

Policija pa je potrdila, da je bilo med iskalnimi akcijami ugotovljenih devet tragičnih primerov utopitev ob poskusu nezakonitega prečkanja državne meje. Pet primerov utopitev so obravnavali slovenski policisti, štiri pa hrvaški varnostni organi.

Novomeški kriminalisti so potrdili identiteto vseh petih oseb, trupla treh so prevzeli svojci.

Dodali so, da Policija ni plačnik stroškov sanitarne obdukcije, prevozov in drugih stroškov, povezanih s trupli pokojnih tujcev.

V SB Novo mesto trdijo, da so vsa trupla prevzeli svojci migrantov, ki jih bodo pokopali – v tujini

Nadalje smo za dodatna pojasnila prosili Splošno bolnišnico (SB) Novo mesto. Zanimalo nas je, kje se nahajajo trupla utopljenih migrantov, kolikšni so bili stroški obdukcije in kdo je bil plačnik le teh.

Odgovorili so nam, da so na pato-citološkem oddelku SB Novo mesto opravili obdukcije petih migrantov, ki so umrli v reki Kolpi. Napotnice za to so izdali zdravniki splošne medicine zdravstvenih domov Črnomelj in Metlika, ki so opravljali dela mrliških oglednikov. Kriminalisti PU Novo mesto so vsa trupla identificirali, kar so potrdili tudi na Policiji.

Odgovori pa se razlikujejo pri tem, kako je bilo v nadaljevanju. Policija navaja, da so tri trupla utopljenih odpeljali svojci, glede na to naj bi dva še ostala. V SB Novo mesto pa so zapisali: “Vsa trupla so že odpeljana iz naše bolnišnice in pokopališča Srebrniče. S pomočjo prevoznikov so jih prevzeli svojci migrantov, ki bodo (v tujini) tudi poskrbeli za njihov pokop.”

Glede stroškov pa so v SB Novo mesto zapisali, da so za opravljene obdukcije račune izstavili občinama Črnomelj in Metlika, podlago za to so imeli v Pogodbi o opravljanju sanitarnih obdukcij. Na vprašanje o tem, kolikšni so bili ti stroški in ali sta jih občini že plačali, pa v SB Novo mesto niso odgovorili.

Iz odgovorov je razvidno, da stroški, povezani z utopitvami migrantov pri njihovem nezakonitem poskusu prehoda državne južne meje, bremenijo občine in davkoplačevalce. Na Policiji navajajo, da so trupla treh (od petih utopljenih) prevzeli svojci, v SB Novo mesto pa zatrjujejo, da so svojci odpeljali vseh pet tragično preminulih. Pokopali jih naj bi v tujini. Kakorkoli, svojcem računov ni nihče potisnil v roke, stroški gredo v breme vseh nas.

C. R.