Kako bo med božičnimi in novoletnimi prazniki

(vir: Visit Novo mesto)

Vlada je včeraj, poleg sedmega protikoronskega zakona za pomoč in omilitev posledic epidemije državljanom in gospodarstvu, sprejela tudi načrt ukrepov med božično-novoletnimi prazniki. Prodaja pirotehnike in ognjemeti so prepovedani.

Državljane prosijo, naj v naslednjih tednih ne potujejo v tujino, še posebej ne v države Balkana, ker je epidemiološka slika povsod slaba.

Pogoji za vstop v Slovenijo in večino drugih držav Evropske unije (vrnitev) v soseščini bodo med in po praznikih zaostreni. Zelo stroge ukrepe za vstop v njihovo državo so že sprejeli tudi v Avstriji in Italiji.

Včeraj smo bili sicer na mejnih prehodih s sosednjo Hrvaško priča številnim kolonam in zastojem, najhuje je bilo na Obrežju in v Metliki. Večinoma je šlo za tranzit preko Slovenije. Na mejnih prehodih s Hrvaško je prišlo do daljšega čakanja in zastojev zaradi ukrepov, ki so jih izvajali hrvaški varnostni organi na vstopu v njihovo državo. Veliko jih je tudi hitelo, ker naj bi od danes dalje v Srbijo ne mogel vstopiti nihče, če ne bo imel testa za covid-19, obvezna bo tudi karantena.

Slovenska vlada pa je sinoči objavila ponovni poziv, naj na minimum zmanjšamo stike že v dneh pred božičem in v tednu po novem letu. Vsem, ki se bodo v času praznikov družili s člani drugih gospodinjstev svetujejo, da se po stiku/stikih oziroma obiskih samoizolirajo.

Predsednik vlade Janez Janša je objavil: “Če je le mogoče, si vesel Božič in srečo v novem letu voščimo na daljavo. Če se kljub vsemu vseeno odločimo za obisk, še posebej pazimo, da ne izpostavljamo nevarnosti okužb starejše in bolnike s kroničnimi boleznimi.”

Nekoliko ugodnejša epidemiološka slika v primerjavi s prejšnjim tednom namreč ni posledica nekaterih začasnih predprazničnih sprostitev, temveč razmer v tednu dni prej.

Med božičnimi prazniki bodo možni tudi obiski med člani več gospodinjstev, vendar prosijo vse, ki bodo to možnost izkoristili, da se po obiskih samoizolirajo vsaj za 7 dni.

Le v primeru izboljšanja bo mogoče vrtce in šole vsaj delno odpreti po praznikih, so sporočili.

Kakšni bodo drugi ukrepi za božično-novoletne praznike?

Prisotnost na delovnem mestu: Vlada je podjetja pozvala, naj od 24. decembra do 10. januarja omogočijo kolektivne dopuste in organizacijo dela od doma, kjer je to le možno. V državni upravi bodo od 24. decembra do 4. januarja opravljali samo najnujnejša dela.

Storitvene dejavnosti: Zaprtje vseh storitvenih dejavnosti, kjer se ni moč izogniti tesnim telesnim stikom – od 24. decembra do 4. januarja oziroma do vključno 10. januarja, če se epidemiološka situacija ne bo izboljševala

V času od 24. decembra do 4. januarja oziroma do vključno 10. januarja, če se epidemiološka situacija ne bo izboljševala, bodo lahko obratovale samo:

  • prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil in obutve v teh prodajalnah,
  • lekarne,
  • prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki,
  • kmetijske prodajalne,
  • bencinski servisi,
  • finančne storitve,
  • pošta,
  • dostavne službe,
  • dimnikarske storitve, pod predpisanimi omejitvami,
  • individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve.

Dovoljen bo osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač, na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, pri čemer konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno.

Dovoljene bodo druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja.

Dovoljen je stik z osebami največ iz dveh gospodinjstev, maksimalno 6 odraslih oseb na zasebnih površinah. Otroci do 15. leta so iz omejitve izvzeti.

Na Božič in Silvestrovo: 24. decembra (od 12. ure) do 25. decembra (do 20. ure) ter 31. decembra (od 12. ure) do 1. januarja (do 20. ure) za obiske družinskih članov (največ iz dveh gospodinjstev in največ 6 odraslih oseb, v to niso všteti otroci do 15. leta starosti) ne bodo veljale omejitve gibanja med občinami in regijami.

Vlada ponovno poziva vse, da na minimum zmanjšajo stike že v dneh pred božičem in v tednu po novem letu.

Prireditve in druge omejitve: Vse druge omejitve gibanja ostanejo v veljavi, od druženja do prepovedi zbiranja na javnih površinah, tudi na silvestrovo, velja prepoved prodaje in uporabe pirotehnike in prirejanja ognjemetov.

Vsi drugi ukrepi in omejitve za preprečevanje širjenja novega koronavirusa ostajajo v veljavi.

M. D.