Kaj se dogaja s Kučanom? Na državni proslavi vidno zagrenjen mečkal državno zastavo

Bivši predsednik države Milan Kučan in zadnji predsednik Zveze komunistov Slovenije Milan Kučan je znan po tem, da mu osamosvojitev Slovenije “ni bila intimna opcija”, kakor se je sam izrazil. V preteklih letih je slednje bolj ali manj še uspešno prikrival, starejši kot je, pa očitno svojega nezadovoljstva s tem, da imamo Slovenci svojo državo, ne more skriti več.

 

Tako je na petkovi državni proslavi ob dnevu državnosti, ki je potekala na Kongresnem trgu v Ljubljani, deloval precej zagrenjeno. Nejevoljno je sedel v sedežu, ki so mu ga določili, le redko je vstal, v rokah pa ves čas živčno mečkal slovensko zastavo. Slednjo so vsi ostali udeleženci proslave razvili, Kučan pa jo je, kot bi se je sramoval, nerazvito skrival in se z njo tolkeh po dlaneh.

Tudi ob robu proslave Kučan ni mogel skriti svoje projugoslovanske usmerjenosti, ko je novinarjev namesto izjave postregel z parolo “lepo je v naši domovini biti mlad”. Gre za eno od številnih parol, s katero je nekdanji nedemokratični sistem umetno vzdrževal svojo oblast.

Starejši kot je, bolj očitno se Kučan zaveda, da njegova moč usiha in da restavracije nekdanjega komunizma v Sloveniji ne bomo videli nikoli več. Kar pa zna bit za nekoga njegovih let očitno frustrirajoče.

A. V.