Kaj nas čaka jeseni?

Minister za zdravje Janez Poklukar (vir: arhiv)

Decembra bosta minili dve leti od našega vsakodnevnega boja s koronavirusom. Decembra 2019 je neznani virus iz še bolj neznanega Wuhana za vedno spremenil svet. Tako je na današnji novinarski konferenci povedal minister za zdravje, zdravnik Janez Poklukar in poudaril: “Četrti val bo močan, zgodil se bo v velikem obsegu.”

Kaj nas čaka v jeseni? Ponovno bomo šli čez težko obdobje. Psihološki pritisk četrtega vala že čutimo. Predvsem med zaposlenimi v zdravstvu je moč čutiti zaskrbljenost in delno nemoč.

Minister je povedal, da bo ta jesen verjetno najbolj naporen del epidemije, tudi z vidika duševnega zdravja in psihičnih obremenitev. Kot družba in kot ljudje ne smemo dopusti, da nas epidemija razdvoji, da se pričnemo deliti.

Poudaril je: “Dejstvo je, da imamo orodje, imamo moč, imamo vzvod, da vplivamo na potek epidemije. Imamo cepivo. Le uporabiti ga moramo.”

Situacija je mnogo bolj resna, kot si upamo priznati

“Podatki in projekcije, kaj se bo dogajalo v jeseni, nas močno skrbijo. Naš namen nikakor ni zastraševati, vendar pa bom z vami pošten in odkrit. Stanje v bolnišnicah se slabša. Ko gledamo projekcije Instituta Jožef Stefan in potek epidemije v Španiji ter na Portugalskem, je jasno, da bo val močan. Situacija je mnogo bolj resna, kot si upamo priznati,” je dejal Poklukar.

Minister je napovedal, da bo zaradi kužnosti različice delta jeseni praktično vsak prišel v stik z virusom.

Pri cepljenih ali prebolevnikih, ki imajo razvita protitelesa, bo potek bolezni v veliki večini zelo blag ali pa simptomov sploh ne bodo razvili. Vsi preostali, ki niso cepljeni ali prebolevniki, pa bodo podvrženi tveganju, da bolezen prebolijo s hujšimi zapleti ali pa je zanje celo usodna.

Na ministrstvu ocenjujejo, da ni cepljenih ali prebolelih približno polovica prebivalcev.

Minister se je zahvalil vsem, ki so se odločili za cepljenje. Ponovno je prosil vse, ki ne niso cepljeni, da ne ogrožajo svojega zdravja in zdravja naše skupnosti, ter da to čim prej storijo. “Cepimo se,” je pozval.

Vlada je danes izdala Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2. V strategijo je bilo, po priporočilih stroke, dodano tudi, da cepljenim osebam ob rizičnem stiku, ne bo treba v karanteno, in sicer v obdobju 9 mesecev po polnem cepljenju.

Spremembe so tudi pri nacionalni strategiji cepljenja, in sicer je v njej zdaj predviden tretji, poživitveni odmerek. Tretji odmerek bo v prvi vrsti namenjen imunsko oslabljenim osebam. Nato bo sledilo še cepljenje najbolj ranljivih skupin.

A. L.