Jutri drugi protestni shod slovenskih kmetov

Protest kmetov (vir: arhiv)

Jutri, 25. aprila, ob 12. uri, bo v Ljubljani protestni shod slovenskih kmetov. Organizira ga Sindikat kmetov Slovenije, s podporo Zveze slovenske podeželske mladine, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Zadružne zveze Slovenije in Zveze kmetic Slovenije.

Predstavniki kmetijskih združenj so zapisali, da slovenski kmetje še nikoli niso bili tako enotni kot so danes. Dovolj je!, so dodali.

To bo letošnji drugi protest kmetov. Po prvem, 24. marca, so se začeli pogajati z vlado za uresničitev njihovih zahtev. Nato so od pogajanj odstopili. Kot razlog navajajo, da izključno zato, ker so jim z vlade v odgovor na njihove zahteve poslali gradivo z argumenti, zakaj se težav, ki pestijo kmete, ne da rešiti.

Sodu pa je izbil dno še predlog novele zakona o zaščiti živali, ki so ga koalicijski poslanci vložili v zakonodajni postopek, ne da bi ga prej uskladili s stroko in kmetijskimi nevladnimi organizacijami.

Poudarjajo, da slovenski kmetje čutijo odgovornost do okolja, do živali in do potrošnikov. Slovenija je ena redkih držav, kjer lahko iz pipe pijemo čisto pitno vodo in kjer je zdrava, lokalna in varna hrana na dosegu roke.

Zato si želijo, da kmetje dobijo spoštovanje, ki si ga zaslužijo.

Z ogorčenjem so se odzvali tudi na odzivom predsednika vlade Roberta Goloba, ki je sredi prejšnjega tedna o napovedi nadaljevanja protestnih aktivnosti dejal, da naj bi za kmeti stala neka politična stranka. V sindikatu in drugih nevladnih organizacij s področja kmetijstva pa so doslej že večkrat poudarili, da za njimi stojijo zgolj in izključno kmetje, ki si želijo le normalnih pogojev za kmetovanje.

“Z izjavami, da za nami stoji politična stranka, se zavaja javnost, preusmerja pozornost in minimalizira težave, v katerih so se znašli slovenski kmetje,” so še sporočili.

Sindikat kmetov Slovenije vodi Anton Medved. Ta je na posebni novinarski konferenci tudi sporočil: “Politika bi težave lahko uredila, pa ni, zato smo stvari vzeli v svoje roke.”

Povedal je še, da je stanje v kmetijstvu nevzdržno, mladi – kljub veliki želji po kmetovanju – teh bremen, pritiskov in omejitev ne bodo več prevzemali. Starejši pa bodo kmetije zaprli. Ogrožena je prehranska varnost in javno zdravje prebivalcev Slovenije.

Zahteve kmetov so dostopne na povezavi: sks.si

M. D.