Jurjevanje v Beli krajini: Koncerti, folklorni nastopi, razstave

Jurjevanje v Beli krajini, 2024 (vir: RIC Črnomelj)

Z odprtjem razstav v starem mestnem jedru se je v Črnomlju v četrtek začelo Jurjevanje 2024, najstarejši folklorni festival v Sloveniji. Vse do jutri, nedelje, na različnih lokacijah potekajo koncerti, folklorni nastopi, razstave, predstavitve, športne in druge prireditve.

Današnje, soboto, dogajanje se bo začelo z dopoldanskim nastopom Godbe Črnomelj pred črnomaljskim gradom, tržnico dobrot in rokodelstva ter ustvarjalnimi delavnicami za otroke.

Sledili bodo nastopi folklornih skupin, rokodelski sejem ter nastopi različnih glasbenih skupin. Za otroke bodo dopoldan potekale ustvarjalne delavnice, poimenovane Ciciban in čebela. Vrhunec bo večerna zabava s skupino Chicas. Program za današnjo soboto je dostopen na povezavi: Jurjevanje, sobota

Prireditve potekajo večinoma na parkirišču pri črnomaljskem gradu in v Jurjevanski dragi.

V soboto in nedeljo na Jelševniku na Kmetiji Zupančič poteka likovna kolonija v organizaciji KUD Artoteka Bela krajina: Iz malega raste veliko.

V času festivala Jurjevanje v Beli krajini si lahko v času od 9. do 14. brezplačno ogledate:

  • razstave v starem mestnem jedru (Cerkev Sv. Duha, Petrov trg, Primožičeva hiša, Pastoralni center, Glasbena šola Črnomelj in Belokranjsko izročilo)
  • Mestno muzejsko zbirko Črnomelj in Zakladnico

V soboto in nedeljo ob 10. uri je organiziran tudi brezplačni turistični ogled starega mestnega jedra, ki ga organizira Turistično društvo Črnomelj. Zbirno mesto je pri črnomaljskem gradu.

 Program nedeljskega dne je dostopen na povezavi: Jurjevanje – nedelja

Po besedah predsednika organizacijskega odbora Dubravka Čengije, je cilj festivala ohranjati in promovirati slovensko folkloro ter obenem odpirati vrata mednarodnemu sodelovanju. Letošnji festival je še posebej bogat in raznolik, saj so povabili številne gostujoče skupine iz različnih držav. Tako se bo na prizoriščih zvrstilo kar okrog 1300 nastopajočih, poleg osrednjih folklornih nastopov je festival obogaten tudi s približno 40 spremljajočimi dogodki.

“Jurjevanje v Beli krajini je dogodek, ki ima za občino in njene prebivalce izjemen pomen. Že 60 let je ta festival središče kulturnega dogajanja, ki združuje prebivalce in obiskovalce iz bližnje in daljne okolice. Ponosni smo, da lahko gostimo tako pomemben festival, ki ne le ohranja našo kulturno dediščino, ampak tudi spodbuja turizem in krepi lokalno gospodarstvo. Jurjevanje je več kot le festival – je del naše identitete in skupnostnega duha, ki nas vse povezuje,” pa je o Jurjevanju povedal črnomaljski župan Andrej Kavšek.

A. L.