Novo mesto: Julijina brv tudi uradno odprta

Prerez traku - Jurij Kobe, Edo Škufca, Gregor Macedoni, Marjan Pipenbaher

Novomeška občina je včeraj, 16. oktobra, s slovesnostjo uradno obeležila odprtje novozgrajene brvi med Loko in Kandijo, ki so jo poimenovali Julijina brv. Brv se nahaja v bližini novomeškega bivališča Prešernove muze Julije Primic in je navezana na večnamensko pot ob Težki vodi ter mestno jedro povezuje z Regrčo vasjo, s Šmihelom in z Gotno vasjo.

Gradnja 122 metrov dolge in več kot 4 metre široke brvi za pešce in kolesarje je potekala dve leti.

Naložbo v vrednosti 2,9 milijona evrov sta v višini 1,17 milijona evrov sofinancirala Evropski kohezijski sklad in država, preostanek je zagotovila novomeška občina.

Kot je na slovesnosti povedal novomeški župan Gregor Macedoni, brv predstavlja še eno pomembno pridobitev za življenje ob reki Krki in tudi za širši novomeški prostor.

Julijina brv z razglediščem na novomeški mestni predel Breg je povezana z devetimi segmenti jeklene konstrukcije in težka nekaj več kot 200 ton. Zasnovali so jo kot enovito potezo preko Krke, ki se opira na edino oporo sredi rečne struge.

Tudi ta most je s svojo ekipo sprojektiral eden največjih graditeljev mostov Marjan Pipenbaher, ki se je podpisal že pod Štukljevo brv v Irči vasi, v Novem mestu pa si prizadevajo, da se udejanjita tudi njegova projekta za mostova v sklopu tretje razvojne osi – v Ločni in Srebrničah.

Odprtje Julijine brvi
Prerez traku – Jurij Kobe, Edo Škufca, Gregor Macedoni, Marjan Pipenbaher
Brv Loka-Kandija (arhiv MONM)

M. D.