Jesenski del vojaških vaj Preskok 2022

(vir: Slovenska vojska)

Med 12. septembrom in 21. oktobrom bo Slovenska vojska izvedla jesenski del iz niza vaj Preskok 2022. Vaje bodo potekale na širšem območju države, na vojaških vadiščih doma in tujini ter civilnih zemljiščih v dogovoru z lokalnimi skupnostmi.

Na vajah bo sodelovalo do 2000 pripadnikov iz vseh poveljstev in enot sil Slovenske vojske ter okoli 318 pripadnikov vojsk 15 zavezniških in partnerskih držav, v sodelovanju z ostalimi z nacionalno varnostnega sistema države.

Del vojaškega usposabljanja bo potekal tudi na območjih naših občin. Tako bomo v tem času na terenu lahko srečevali bojna, terenska in tovorna vozila, ki ne bodo ovirala prometa in manjše skupine vojakov, občasno so možni preleti vojaških helikopterjev in letal. Med urjenjem bodo uporabljena manevrska in imitacijska sredstva.

Niz vaj Preskok 2022 je sestavljen iz 18 različnih vaj, ki bodo povezane z enotnim scenarijem in vadbenim okoljem, ki ga pripravlja Poveljstvo sil. Skupni cilj na vseh vajah je preveriti Vojaško strategijo na realnih vadbenih situacijah ter demonstrirali odločnost in sposobnost Slovenske vojske za pripravljenost in delovanje v vseh z Vojaško doktrino opredeljenih načinih delovanja, s poudarkom na defenzivnem, ofenzivnem, specialnem in informacijskem delovanju.

Moto letošnjega niza vaj Preskok 2022 je Odvračanje – odpornost – odzivnost!, ki izpostavlja bojni značaj, profesionalnost in osnovno poslanstvo Slovenske vojske, obrambo domovine.

M. D.