(Javnomnenjska raziskava) Rončević: Volitve bo odločil majhen odstotek neopredeljenih

Predsednik vlade Janez Janša in podpredsednika Matej Tonin ter Zdravko Počivalšek na zaključni tribuni z župani in gospodarstveniki v Novem mestu, ob obisku regije (vir: arhiv)

Rezultati raziskav javnega mnenja, ki jo je med 6. aprilom in 8. aprilom 2022 izvedla agencija Parsifal, kažejo, da bi glede na odzive opredeljenih volivcev volilni prag prestopilo šest političnih strank.

Med opredeljenimi bi stranke prejele naslednje odstotke glasov: SDS (29,4 %), Svoboda (28,1 %), SD (10,8 %), NSi (5,2 %), Povežimo Slovenijo (4 %) in Levica (4%).

Pred parlamentom bi ostale naslednje stranke: LMŠ (3,9 %), Resni.ca (3,6 %), SAB (3,1 %), Naša dežela (2,2 %), Pirati (1,3 %), DeSUS (1,3 %), SNS (1,1 %), Vesna (1,0 %) in Naša prihodnost – Dobra država (0,9 %).

Naslednjih parlamentarnih volitev bi se, če bi bile volitve v državni zbor to nedeljo, zagotovo udeležilo 62,7 % anketirancev. Nikakor se jih ne bo udeležilo 9,8 % anketirancev.

Delež tistih, ki bi odšli na volitve, če bi bile volitve to nedeljo, se znova dviguje.

Rončević: Volitve bo odločil majhen odstotek neopredeljenih

Dr. Borut Rončević je povedal, da je nemogoče napovedati, kaj se bo dogajalo zadnjih 14 dni pred parlamentarnimi volitvami. Nemogoče je tudi napovedati, kaj se bo zgodilo v nedeljo, 24. aprila. “Morda se zdi še najbolj gotova napoved, da bodo Socialni demokrati na tretjem mestu.”

Pojasnil je, da sta se oblikovala dva lijaka (dve uteži). Ena utež je na levici, druga pa na desnici. Pri Gibanju Svoboda Roberta Goloba se opaža, da ko je višja njegova podpora, nižja je podpora njegovih potencialnih zaveznikov iz koalicije KUL.

Še pred kakšnim mesecem LMŠ-ju in stranki SAB ni kazalo tako slabo z vidika uvrstitve v državni zbor. In sedaj, ko je podpora Gibanju Svoboda zrasla, se je začelo postavljati resno vprašanje, ali se bosta te dve stranki sploh uvrstili v državni zbor.

Nekaj obratnega se dogaja tudi na drugi strani političnega spektra. “Ko je podpora SDS malce upadla, smo lahko opazili, da se je malce pričela dvigati njegovim potencialnim zaveznikom kot so Povežimo Slovenijo, NSi in Naša dežela.”

S prispodobo uteži je mogoče pojasniti, da so volivci obeh polov na nek način zaklenjeni, in da je del neopredeljenih, za katerega tekmujejo, in ki bo najverjetneje odločil končno zmago na volitvah, precej majhen.

Verjetno je tudi, da bo majhen odstotek volivcev pripeljal do velikih razlik v državnem zboru.

Več in vir: Javnomnenjska anketa

A. L.