Slovenskemu zgledu sledijo ostali, v Kijevu zaplapolala tudi zastava EU

Številni požari po ruskem obstreljevanju ukrajinskih naselij in civilnih prebivalcev.

V Kijev se vrača vse več diplomatov, Kijev je včeraj nenapovedano obiskal tudi britanski premier Boris Johnson in Ukrajini ponudil novo vojaško pomoč v obliki oklepnih vozil in protiletalskih raketnih sistemov. Kijev je obiskal tudi avstrijski kancler Karl Nehammer.

Evropska zastava je v Kijevu ponovno zaplapolala, vzpostavili so veleposlaništvo in tako sledili slovenskemu zgledu.

Evropska zastava v Kijevu

V petek je v Kijev znova prispel veleposlanik EU, odprtje veleposlaništva napoveduje tudi Avstrija. Italija pa bo veleposlaništvo v Kijevu odprla po velikonočnih praznikih.

V okviru mednarodne kampanje v podporo Ukrajini je bilo zbranih 10,1 milijarde evrov za pomoč ljudem, ki bežijo zaradi ruske invazije, je včeraj sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Slovenija bo za pomoč Ukrajini namenila dodatnih skoraj milijon evrov, je napovedal slovenski premier Janez Janša.

Premier Janša je včeraj na sedmem Delfi ekonomskem forumu, ki je potekal v Atenah, preko videopovezave govoril predvsem o aktualnih geostrateških vprašanjih, povezanih tudi z vojno v Ukrajini. Prepričan je, da je treba narediti vse, da se pomaga Kijevu, v to sodi tudi pospešitev članstva v EU.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je s predsednivo Evropske komisije Ursule von der Leyen dan pred tem obiskal Kijev, je včeraj pozval države članice EU k okrepitvi dostave orožja Ukrajini.

Hkrati se na vzhodu Ukrajine, na območju Donbasa, nadaljujejo spopadi. Ruske sile naj bi se med drugim trudile prevzeti nadzor nad že tedne obleganim Mariupoljem. Ameriško obrambno ministrstvo pa je v petek opozorilo, da Rusija znova krepi svoje enote z dodatno opremo in vojaki.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je petkov napad na železniško postajo v Kramatorsku označil za vojni zločin. Poudaril je, da bo morala Rusija odgovarjati za napad na sojenju, ki bo zagotovo sledilo. Obenem je pozval mednarodno skupnost k odločnemu odzivu na napad.

Ursula von der Leyen si je ogledala uničenje ukrajinskega mesta Buča, nedaleč od Kijeva, kjer so po umiku ruskih sil prišla na dan grozodejstva nad civilisti. Poudarila je, da je v Buči prišlo do vojnih zločinov.

Youtube je blokiral kanal spodnjega doma ruskega parlamenta.

Včeraj so iz Berdyanka v Mariupulju, ki je pod rusko okupacijo, evakuirali več sto ljudi.

Zadnji dogodki

Tudi to noč so zaznamovali alarmi pred zračnimi napadi, in sicer na območjih Zaporožja (v tem delu je največja jedrska elektrarna v Ukrajini) in Dnipra. Eksplozije zaradi zračnih napadov so bile na območju Harkova. Ruska vojska na tem območju napada tudi s kopenskimi silami.

Ruska vojska izvaja napade tudi na letoviško mesto Odesa.

Ukrajinska vojska je tudi včeraj uničila več kopenske ruske opreme.

Rusija je poročala, da je napadla malteško tovorno ladjo v Azovskem morju, razlog: naj bi poskušali pomagati Mariupolju.

Ruska vojska uporablja samomorilske brezpilotne letalnike.

Reševalci so našli trupla mučenih ljudi v Voznesenski cerkvi Lukashivke vasi Černohiv, kjer je ruska vojska imela štab.

Ukrajina, zemljevid, 10. april 2022

Vir: liveuamap.com

A. L.