Robert Golob in 15 odstotkov: Posnetek iz Bosne

Včerajšnji prispevek na Planet TV (vir: Zajem zaslona)

V včerajšnji oddaji Planet 18 na Planet TV so razkrili posnetek, ki ga je marca 2009 na svojih spletnih straneh za kratek čas objavil bosanski Dnevni Avaz, potem pa je s strežnikov izginil za več kot desetletje. Na posnetek in vsebino je že leta 2011 kot edini v Sloveniji opozoril takratni tednik Reporter. 

Gre za posnetek pogovora o delitvi provizij in lastniških deležev pri načrtovanem 300 milijonov vrednem poslu gradnje hidroelektrarn na reki Neretvi. Na posnetku se pojavi ime Roberta Goloba, zdajšnjega predsednika stranke Gibanje Svoboda, govor je o 15-odstotni proviziji.

Leta 2009 so se bosanski mediji razpisali o mega aferi “energo mafija”. Posel naj bi namreč močno dišal po korupciji. Robert Golob je v tistih letih vodil energetski steber nekoč velikega Istrabenza.

Na posnetku, ki ga je naredil eden od udeležencev sestanka, je mogoče videti pogovor med Golobovim človekom za Bosno Nihadom Spahalićem in nekdanjim županom Mostarja Safetom Oručevićem, ki naj bi posel uskladil s takratno bosansko oblastjo.

Tik pred začetkom gradnje treh hidroelektrarn na Neretvi, leta 2009, je sarajevsko podjetje Intrade Energija ostalo brez projekta. Verski in politični vrh federacije BiH je namreč zahteval zamenjavo “slovenskega” izvajalca z ameriškim. Nihad Spahalić pa je na posnetku nekdanjemu mostarskemu županu pojasnjeval, kako bi lahko našli rešitev.

“Ma, poslušaj me. Najdite kogar koli, samo naj bo imel ameriško ime. Da vstopi v ta projekt. Sestankovali so, debatirali, premlevali in pravijo na koncu, ku**c, da ne bo nič. To so vse velika, ogromna podjetja, ki preprosto nimajo interesa za takšne projekte. To so za njih, čeprav gre za skoraj dve milijardi, majhni projekti. Da bi vstopili v to zahtevajo vse. To pa ne gre,” na posnetku govori Spahalić.

Družba v Bosni je bila prek vmesnega podjetja v 51-odstotni lasti IGES, direktor je bil Robert Golob. Kot kaže, je Golob posle vodil na lastno pest. Mimo lastnika, to je konzorcija Istrabenz in Gorenje, kot tudi slovenske politike.

“V zameno za, kot slišimo na posnetku, 15 odstotkov vrednosti posla,” je sinoči poročal Planet TV.

“On je, pozor, z 51 odstotki, šef. Se sploh zavedaš koliko naporov sem moral vložiti, da sem ga prepričal, da odstopi od tega in reče, prav, vzel bom 15 odstotkov. Se zavedaš, kaj to pomeni, kdo bi to sprejel?! Ker pa je tam, kot sam veš, nosilec tega projekta, moj kolega in prijatelj, Robert Golob, ime že poznaš, ker je doktor, ker je bil tukaj, vse razume. In sem rekel Robertu, prosim te, naredi to zaradi mene. Sprejmi teh 15 odstotkov. Jaz bom pa tebe kot Roberta Goloba vzel k sebi, v podjetje,” je dejal Spahalić.

In dodal: “To je moj dober kolega, skupaj se bomo borili pa naj gre vse k hudiču. In tako je bilo tudi sprejeto.”

Iz posla ni bilo nič. Podjetje Intrade Energija je bilo podjetje brez vrednosti, Spahalić je nato svoj delež tik pred zatonom prodal Istrabenzu za neverjetnih 15 milijonov evrov.

Najava prispevka je že včeraj močno burila družbena omrežja. Zelo živčni so bili v Gibanju Svoboda, Robert Golob pa je hitel z izjavami, da ni nikoli v življenju imel ne bančnega računa v tujini, niti nisem nikoli imel podjetja v tujini. O tem sicer za zdaj še ni govora. Zanikal je tudi, da bi kdaj prejel provizijo ali podkupnino.

Tako je o Golobu poročal Reporter: leta 2011 (na levi) in včeraj (na desni):

Posnetek je dostopen na povezavi: siol.net

 

M. D.