Javnomnenjska anketa: SDS prepričljivo vodi, KUL v celoti izgubil podporo

(vir: arhiv)

Javnomnenjska anketa, ki jo je v mesecu aprilu opravila agencija Parsifal, je pokazala, da ima največja politična stranka v državi, Slovenska demokratska stranka (SDS), med opredeljenimi volivci, ki se bodo volitev zagotovo udeležili, največjo podporo. Če bi bile volitve v nedeljo, bi jo volilo 34,2 odstotka volivcev in volivk.

Na drugem mestu ji sledi stranka SD z 17,2 odstotka glasov, na tretjem mestu pa stranka LMŠ z 15,9 odstotka glasov. Stabilno podporo uživajo tudi ostale vladne stranke.

Tako imenovana koalicija KUL kljub vsem naporom, da bi sesula vlado, ni uspela povečati podpore. Politični analitik Miloš Čirič je ob teh rezultatih povedal:

“Če pogledamo rezultate, lahko vidimo, da se tako imenovani Koaliciji ustavnega loka (KUL) strategija rušenja vlade ni poznala pri pridobitvi novih volivcev. Kvečjemu pa se je razdiralna strategija pokazala na primeru strank DeSUS in SMC, medtem ko je KUL v celoti nekoliko izgubil podporo.

Nasprotno pa je od opozicijskih strank prejela mnogo višjo podporo Slovenska ljudska stranka in Nova ljudska stranka, ki se z iniciativo trudita združiti Slovenijo.”

V primerjavi s prejšnjim merjenjem se je podpora SDS dvignila za 0,8 odstotne točke, nekoliko večjo podporo pa je moč zaznati tudi pri stranki LMŠ (3,5 odstotne točke), medtem ko je stranki SD podpora znatno padla – za kar 5,2 odstotne točke.

Podpora je nekoliko porasla tudi NSi in ostaja stabilna.

Karlu Erjavcu pa je s ponovnim prihodom v DeSUS uspel potop stranke upokojencev, kateri podpora zaradi nesoglasij v stranki še bolj pada. Stranka SAB je pridobila malenkost večjo podporo, podpora je zrasla SLS in Novi ljudski stranki.

Agencija za merjenje javnega mnenja Parsifal je za medijsko hišo Nova24TV med 12. in 14. aprilom izvedla merjenje javnega mnenja na vzorcu 762 anketirancev. Tako so tudi tokrat spraševali anketirance, katero izmed slovenskih političnih strank bi izbrali, če bi bile volitve to nedeljo.

Vir: [Javnomnenjska anketa]

M. D.