Javnemu sektorju se danes smeji, kaj pa ostalim?

Vir: pixabay.com

Z današnji dnem se večini zaposlenih v javnem sektorju za en plačni razred zvišujejo plače, kar je posledica novembrskega dogovora vlade s sindikati javnega sektorja. Zvišanje bo na koncu državno blagajno stalo dodatnih 300 milijonov letno, ki jih bo vlada seveda morala vzeti nekje drugje.

Po novembra sklenjenem dogovoru med vlado in sindikati javnega sektorja se bodo vsem zaposlenim v javnem sektorju do vključno 26. plačnega razreda plače zvišale za en razred, zaposlenim nad 26. plačnim razredom za dva, tistim z znanstvenim magisterijem, doktoratom in specializacijo pa za tri. (En plačni razred je dvig za okoli 4 odstotke.) Zvišanje plač se bo uveljavilo postopoma, in sicer bo zvišanje za en razred uveljavljeno z današnjim dnem, za drugi razred 1. novembra 2019, za tretji razred pa 1. septembra 2020.

Dodatnih dvigov plač bodo deležni zaposleni na posameznih delovnih mestih. Še za en plačni razred več bodo namreč dobili učitelji, ki opravljajo delo razrednika, ter nekatere medicinske sestre in babice. Iz splošnih dvigov pa bodo izvzeti zdravniki, funkcionarji, direktorji in ravnatelji, ki so se jim plače nedolgo tega že zvišale.

Prav tako bodo zaposleni v javnem sektorju od danes prejemali višje dodatke za nedeljsko, nočno in praznično delo. Uvaja se jubilejna nagrada za 40 let delovne dobe, odpravnina ob upokojitvi pa bo namesto zdajšnjih dveh znašala tri plače. Zaposleni z minimalno ali nižjo plačo so decembra prejeli še poračun za višji regres v višini dobrih 200 evrov bruto.

Bo pa na drugi strani zamik pravice do izplačila napredovanj z aprila na december postal trajen, delovna uspešnost pa ostaja zamrznjena do 1. julija 2020.

Zvišanja so posledica novembrskega dogovora med sindikati javnega sektorja in novo vlado Marjana Šarca. Ker so bila pogajanja sklenjena relativno hitro, mnogi že ugotavljajo, da je vlada sindikatom preveč popustila, da si je le kupila socialni mir. Na drugi strani je jasno, da bo treba omenjeni denar – šlo naj bi za preko 300 milijonov evrov – vzeti nekje drugje, kar je že priznal tudi Šarec sam. V enem izmed intervjujev je med drugim dejal, da radodarnosti ne bo brez strukturnih ukrepov, kar pomeni, da bo treba to, kar je zdaj dobil javni sektor, vzeti nekje drugje. Vprašanje je le, katere družbene skupine bodo morale plačati najnovejši vladni zapitek.

Poleg javnega sektorja si lahko zvišanje minimalne plače obetajo zaposleni v gospodarstvu, ki bodo namesto zdajšnjih okoli 638 evrov evrov neto po novem prejemali 667 evrov neto plače (4,5 odstotka več). Takšen zakon je namreč ob koncu lanskega leta potrdil državni zbor.

M. R.