Janša: Ustavno sodišče v bistvu ne obstaja več

Odločitev dela ustavnih sodnikov, da s preklicem začasnega zadržanja vladne novele zakona o RTV Slovenija, vladi omogočijo politični prevzem RTV Slovenija, močno odmeva. Medtem ko so v koaliciji razumljivo zadovoljni, saj bodo lahko na direktorska in uredniška mesta na RTV Slovenija nastavili svoje ljudi, so izrazito kritični v opoziciji. Ustavno sodišče v bistvu ne obstaja več, je zapisal predsednik SDS Janez Janša.

 

“Lahko izbrišete profil. Zadošča profil vlade,” je na Twitterju ustavnemu sodišču sporočil Janša in dodal, da “lahko odslej vsaka vlada s svojim zakonom po svoji podobi osvobodi RTVS”.

Dodal je še, da lahko štirje ustavni sodniki v isti zadevi preglasujejo odločitev, ki jo je prej sprejelo pet sodnikov.

“Spet imamo enotno, svobodno oblast. Diktaturo,” je zapisal.

Novinar Bojan Požar pa je na Twitterju opozoril, da so ustavni sodniki v obrazložitvi odločitve zapisali, da v tej sestavi ustavno sodišče ni sposobno vsebinsko odločiti o noveli zakona o RTVS. “To de facto pomeni samorazpustitev ustavnega sodišča,” je zapisal.

Poročal je še, da naj bi bila seja, na kateri so odločali ustavni sodniki, zelo burna. Na neki točki naj bi se ustavni sodniki celo skorajda fizično stepli med seboj.

A. V.