Janša: “Slovenska osamosvojitev je uspela in tudi tranzicija bo enkrat končana”

Osrednja proslava ob Dnevu državnosti na Kongresnem trgu v Ljubljani (vir: Zajem zaslona)

Sinočnje osrednje slovesnosti ob Dnevu državnosti na Kongresnem trgu v Ljubljani so se udeležili številni politiki, ki so zaznamovali obdobje novejše slovenske zgodovine od nastanka države. Med njimi so bili Borut Pahor, Danilo Türk, Janez Janša in Milan Kučan.

Za medije so povedali:

Borut Pahor, nekdanji predsednik države: “Ko pogledate iz neke zgodovinske razdalje imamo Slovenci vse razloge, da smo ponosni na prehojeno pot, ampak kot ambiciozen narod si zastavljamo vprašanje ali ne bi lahko bili še boljši in mislim, da bi lahko bili. Če me vprašate po eni taki prelomni spremembi, ki si jo zaslužimo za boljšo prihodnost  je to zagotovo razmah podjetništva. V 33 letih zgodovine nekako tega nismo znali narediti ali pa celo nismo hoteli, se mi zdi, ker smo se na začetku v 90. letih nekako zanesli na to, da lahko s postopnimi koraki lažje in več dosežemo, kot če bomo šli v neke prelomnejše spremembe. No, 33 let kasneje se kaže, da potrebujemo take prelomne spremembe in prej ko jih bomo dali pod streho, boljše bo. Srečno.”

Danilo Türk, nekdanji predsednik države: “Torej na državo smo prav gotovo lahko ponosni, vprašanje je, če smo lahko ponosni na oblast, ki vlada v tej državi. Tukaj seveda obstajajo zelo neprijetni zastoji. Mene osebno skrbijo vse te stavke, ki se dogajajo. Nikjer ni videti nobenega konca. Jaz mislim, da bo vlada morala poskrbeti za to, da se ti stavkovni procesi končajo in da pride do nekih sporazumov.”

Janez Janša, obrambni minister v času osamosvojitve, trikratni predsednik slovenske vlade, je na vprašanje ali smo dovolj enotni ocenil: “Vprašanje je, če smo dovolj enotni. V vsakem primeru pa smo samostojni, sami odločamo o sebi. Samostojnost imamo, muzej se lahko ukine, samostojnosti se ne. Tako, da danes je praznik in iskrene čestitke vsem, ki ga praznujejo z veseljem. Slovenija je samostojna, tega ni možno zanikati. Muzeji se lahko ukinejo, prazniki tudi pravzaprav, ne more se pa zanikat slovenske osamosvojitve. To je bil vrhunec vsega, kar se je dogajalo v slovenski zgodovini v smislu hotenj po lastni državi. Veliko sijajnih dogodkov imamo prej, vendar se nobeden ni iztekel v to končno dejanje in naša generacija je bila deležna te misli in smo veseli, da jih imamo.”

Glede domnevne bipolarnosti političnega prostora pa je dejal: “No, jaz mislim, da tukaj ne gre za bipolarnost med levim in desnim polom. Zdaj, ko govorimo o teh praznikih, gre pač za razliko med tistimi, ki smo se za Slovenijo borili in tistimi, ki jim nikoli ni bila intimna opcija.

Ta razlika oziroma ta razpoka se nadaljuje, dobivala je razne politične pospeške, ampak slovenska osamosvojitev je uspela in tudi tranzicija bo enkrat končana.”

Milan Kučan, nekdanji predsednik države: “Lepo se imejte, čestitam vam lep praznik. Lepo je v naši domovini biti mlad,” je bil kratek. Kako bi pa po 33 letih ocenili stanje, je vztrajala novinarka STA: “Lepo je bit mlad v tej domovini …”, je ponovil.

Povzeto po Topnews, posnetek prenosa osrednje proslave je dostopen na povezavi: TOPNEWS.si

M. D.