Znanega slovenskega čevljarja Romi napadli s solzivcem in pestmi

Rudolf Lopatec (osebni arhiv).

Iz škocjanske občine v teh dneh prihaja nova žalostna novica, povezana z Romi iz Dobruške vasi. V četrtek zvečer je priznanega slovenskega čevljarskega Rudolfa Lopatca iz Dobrave pri Škocjanu napadla skupina Romov, ga pošpricala s solzivcem in pretepla, poroča Dolenjski list.

 

“V četrtek zvečer smo iz hiše opazili, da je skupina kakih treh ali štirih 15 do 17-letnih fantov nadlegovala našega 86-letnega strica, ki je sosed. Mirno je sedel pred hišo na klopi, nepridipravi pa so mu metali jabolka v glavo. Ko so opazili, da smo jih videli, so pobegnili. Sedel sem v avto in šel za njimi, da bi videl, kdo so in kam gredo. Vozil sem med njivami in travniki v smeri proti dobruškemu romskemu naselju, kamor so hiteli. Ko sem jih dohitel, jih nisem utegnil niti nagovoriti, že so me skozi odprto okno posprejali v glavo. Verjetno s solzivcem. V trenutku nisem mogel nič, nič nisem videl, bilo je tako močno in pekoče, da se ne da povedali. Ustavil sem avto, takrat pa so me skozi okno še s pestmi tolkli po glavi in prsih. Poškodovali so mi tudi vrata. Ne vem, kako mi je avto uspelo vžgati in dobesedno na slepo sem pripeljal do doma. Domači so poklicali so reševalno vozilo in odpeljali v Novo mesto, kjer so me oskrbeli,” je za časopis povedal Lopatec.

Napad je prijavil policiji, a, kot pravi, nima upanja, da bodo nepridiprave, “ki so Romi, to sem videl”, našli in jih ustrezno kaznovali.

Še ena od številnih zgodb o nasilju Romov na Dolenjskem, ki smo jim priča v zadnjem času. Zdi se, kot da Romi ob razpravah, ki opozarjajo na neurejenost in nemoč sistema, dobivajo le še dodaten zagon. Tega jim daje tudi slikanje z najvišjimi predstavniki države, denimo ob nedavnem obisku Nataše Pirc Musar v ribniškem naselju Lepovče.

A. V.