Končana notranja revizija spornega nakupa stavbe na Litijski

Stavba na Litijski cesti 51 v Ljubljani, za katero je vlada zasebniku plačala 7,7 milijona evrov in jo verjetno vsaj dvakrat preplačala (vir: Zajem zaslona)

Služba za notranjo revizijo na pravosodnem ministrstvu je 14. junija končala revizijo spornega nakupa stavbe na Litijski 51 v Ljubljani. Ugotovljeno je, da poročilo “zelo močno obremenjuje takratno ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan, ministra za finance Klemna Boštjančiča in predsednika vlade Roberta Goloba”.

Čeprav so navedeni takrat govorili, da niso bili seznanjeni z ničemer, Švarc Pipanova in Golob pa sta zatrjevala, da so za ta krivi drugi (domnevno uradniki), revizija zdaj kaže drugače.

Poročilo o reviziji so zdaj pridobili nekateri mediji, ki navajajo, da so navedeni nezakonito prerazporedili sredstva iz proračunske rezerve, z vsem so bili seznanjeni in pri tem so tudi sodelovali.

Spomnimo. Vlada je za nakup stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, domnevno za potrebe pravosodnih organov, konec decembra 2023 zagotovila 7,7 milijona evrov. Tudi tako, da so denar na hitro prerazporedili iz postavke za sanacijo po poplavah. Tudi plačilo zasebnemu podjetju so izvedli v rekordnem času, v dveh dneh.

Notranja revizija še potrjuje, da so bili s to rokohitrsko akcijo seznanjeni vsi: Robert Golob, Klemen Boštjančič in Dominika Švarc Pipan, ki je glede na navedbe iz poročila tudi vodila postopek.

Ministrstvo pred nakupom ni naročilo svoje preverbe cene stavbe (cenitve), ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, podjetnik Sebastjan Vežnaver. Slednji je zanjo leta 2020 odštel 1,7 milijona evrov, sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin pa je stavbo, preden jo je kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov. Ministrstvo je za stavbo na Litijski 51, ki je v razpadajočem stanju, nato plačalo 7,7 milijona evrov.

Robert Golob, Tanja Fajon, Luka Mesec (v ozadju Dominika Švarc Pipan in Asta Vrečko); vir: arhiv

M. D.