Janša: Referendum o večjih plačah bi bil lahko na dan volitev

Predsednik vlade Janez Janša in voditeljica Odmevov Rosvita Pesek. (vir: Twitter)

Na Brdu pri Kranju je včeraj potekal sestanek koalicije, po njem je vladni predsednik Janez Janša za Odmeve na TV Slovenija povedal, da je bil posvet na nek način že ocena mandata, ki se bliža koncu.

Veliko je bilo govora o lokalnih projektih, pogovarjali so se o tednih, ki so še pred njimi in o nedokončanih projektih, ki so še na poslanskih klopeh. Naprej gredo z vsem, kar je napisano v koalicijski pogodbi in je pomembno.

Za stabilnost pokojninskega sistema je pomemben Demografski sklad, pomembna je tudi razbremenitev dela.

Zakon o dohodnini, večje plače, olajšave in referendum

Zakon o dohodnini, ki prinaša večje plače za vse, seniorsko olajšavo in nekatere druge olajšave, je blokirala Levica, ki zahteva posvetovalni referendum o tem. V koaliciji zdaj razmišljajo, da bi predlog Levice za referendum podprli, ljudje naj končno odločijo, ali želijo večje plače ali večji proračun, iz katerega se delijo socialni transferji.

Referendum o večjih plačah bi bil lahko na dan volitev, da ne bi nastajali dodatni stroški in naj ljudje končno odločijo o temi, ki je pomembna.

Tu ne gre le za vprašanje nekaj odstotkov višjih plač, ampak gre usmeritev oziroma za to, ali zaupamo ljudem, da bodo oni bolje ravnali z denarjem, ki ga zaslužijo ali pa je bolje, da s tem ravna država. Janša je prepričan, da vsak posameznik bolje ravna z denarjem, ki ga on zasluži.

Podražitve energentov: Vavčerji in drugi ukrepi

Ministrstva bodo pripravila zakon glede energetskih vavčerjev do konca tega meseca. Z energetskimi vavčerji se bo pomagalo socialno šibkim, ki so verjetno najbolj prizadeti s podražitvami elektrike in stroški za kurjavo. Bodo pa tu še dodatni ukrepi, ki bodo nasploh razbremenili ta cenovni pritisk zaradi podražitev energije.

O stranki DeSUS

“Ko govorimo o DeSUS, je tu več nivojev. Žal mi je, da se je vodstvo stranke odločilo za nekonstruktivno politiko, smo pa veseli, da poslanci podpirajo dobre ukrepe.”

“Toliko dobrih stvari, kot je bilo v korist upokojencev narejenih v tem mandatu še nikoli doslej ni bilo narejenih. Te podpore smo veseli in računamo nanjo tudi v prihodnje.”

O ukrepih v času epidemije

Dokler bo mogoče, ukrepov ne bodo zaostrovali in upajo, da bomo šli čez ta val z doslednim spoštovanjem PCT pristopa. Velika večina ljudi to podpira in tudi pristop k upoštevanju je bolj resen v zadnjih tednih kot je bil recimo novembra.

O obveznem cepljenju

Mnenja stroke, tudi na evropski ravni, so različna, tudi deljena, slovenska vlada ne želi s politično odločitvijo posegati v presekanje nekih strokovnih dilem. Predsednikovo osebno mnenje pa je, da je cepljenje edino, kar nam v tem trenutno pomaga in da je treba znanosti zaupati.

O levem polu in sodelovanju

Janša je dejal, da se mu zdi, da je na levem polu neko razsulo, izguba kompasa, izguba vsebine, identitete in v takih primerih se vedno pojavi iskanje novega, nekega mesije, nekega rešitelja. Ne govori se o programih, ampak o nekomu, ki bo prišel in rešil katastrofo.

Na sestanku neposredno o nekih koalicijah niso govorili. Eden od poslancev pa je včeraj dejal, da vidi, da je vzdušje na sestanku boljše kot na začetku, ko so sestavljali koalicijo, pa so šli čez težak mandat.

Vsi so izražali voljo ter željo po sodelovanju v prihodnjem mandatu in k temu sodelovanju vabijo tudi vse ostale, ki se bodo uvrstili v naslednji parlament.

J. M.