Koronavirus: Stanje na italijanskem, nemškem in avstrijskem trgu

(vir: arhiv)

Slovenska turistična organizacija (STO) tedensko poroča o ukrepih v povezavi z novim koronavirusom v posameznih državah, ki so nam poslovno najbližje. V tokratnem poročilu so še zapisali, uvedba cepljenja med populacijo v EU med najboljšimi na svetu, saj je v Evropi je trenutno v celoti cepljenega 65 % prebivalstva.

V EU je ogroženih do 900.000 delovnih mest v turističnem sektorju, poleg tega bi lahko vlade v državah EU pred koncem leta 2021 izgubile do 35 milijard evrov prispevka sektorja h gospodarstvu.

Italija: Zaostritev pravil za necepljene

V Italiji so v sredo, 24. novembra, zabeležili 10.0047 novih okužb s covid-19. Polno cepljenega oziroma imuniziranega 79 % prebivalstva in 84 % prebivalstva starejšega od 12 let. Stanje pandemije se v Italiji slabša; na evropskem zemljevidu ECDC so štiri italijanske regije rdeče (Furlanija-Julijska Krajina, Calabria, Marke Bolzano), vse ostale italijanske regije pa so prešle v rumeno barvo.

Italijanska vlada je izdala nov vladni odlok o tako imenovanem Super Green Pass. Okrepljeni Green Pass naj bi začel veljati takoj, tudi v belem območju in predvideva zaostritev pravil za necepljene. Vlada proučuje tudi obveznost cepljenja za nekatere kategorije, od zdravstvenega osebja do učiteljev. Za različne storitve – bari, restavracije, telovadnice, kino – bo potrebno le cepivo, medtem ko bo bris zadostoval za opravljanje dela. Super green pass bodo zahtevali tudi hoteli: turisti bodo zato morali predložiti potrdilo o cepljenju, kar do zdaj ni bilo predvideno.

Ostaja obveznost nošenja maske tudi na prostem za rumena območja, kot je bilo predvideno do sedaj.

Nemčija: Na višku 4. vala epidemije, kazni za neupoštevanje ukrepov tudi do 25 tisoč evrov

Celotna država se nahaja na višku 4. vala epidemije, število okužb še naprej strmo narašča, število ljudi, ki je umrlo zaradi virusa, je v tem tednu preseglo 100.000, je pa trenutna umrljivost precej nižja kot v lanskem letu, čeprav je okužb bistveno več. Število novih okužb s koronavirusom v enem dnevu je prvič preseglo prag 70.000.

V vsej državi velja strogo pravilo PCT za vstop na delovno mesto ne glede na vrsto dela, ter za ves javni promet (mestni in medmestni). Preverjanja so naključna, kazni za neupoštevanje pa tudi do 25.000 evra.

V Nemčiji je sicer  polno cepljenih še vedno le 68 odstotkov prebivalcev, še posebej nizka precepljenost je na jugu in vzhodu države.

Za vstop v državo še vedno velja pravilo PCT, za vstop iz držav na seznamu visokorizičnih območij je potreben pogoj PC, necepljeni so primorani v karanteno (razen z nekaterimi izjemami kot je obisk sorodnikov, neodložljiv poslovni obisk ipd.).

Na seznamu visoko rizičnih območij se poleg Avstrije, Slovaške, Hrvaške in nekaterih drugih evropskih držav nahaja tudi Slovenija. Potreben je tudi vpis v sledilnik sledilnik 

Avstrija: Popolno zaprtje države – dogodki, sejmi, kongresi prestavljeni 

V Avstriji je od ponedeljka naprej t. i. lockdown oziroma popolno zaprtje države. Nekaj izjem dovoljuje izhod, in sicer v primeru odhoda na delo (priporoča se delo o doma povsod, kjer je to izvedljivo), nujnih opravkov, kamor spadajo nakup hrane, zdravil ali pot k zdravniku in na cepljenje, izhod zaradi telesne in psihične sprostitve ipd.. Uporaba FPP2 zaščitne maske je obvezna v vseh zaprtih prostorih. Otrokom do 6. leta starosti ni treba nositi FFP2 ali drugih mask čez usta in nos. Obvezen je PCT-pogoj na delovnem mestu, šole ostajajo odprte.

Potovanja v druge države so načeloma dovoljena. Prav tako obratujejo žičnice in smučišča. Nastanitvene kapacitete in gastronomski obrati so zaprti.

V sredo so poročali o 15.365 novih okužbah, obremenjene so predvsem bolnišnične kapacitete v zvezni deželi Solnograški in pa v Zgornji Avstriji, od koder poročajo o novem rekordu 4489 novo okuženih na dan. Vrh četrtega vala epidemije naj bi bil dosežen še v tem tednu vendar po mnenju komisije sprostitev bolnišničnih kapacitet ni za pričakovati v naslednjih 14 dnevih.

Številni dogodki, sejmi in kongresi v Avstriji se prestavljajo v spomladanski čas. Tako so pred tedni prestavili tudi izvedbo največjega sejma počitnic v Avstriji Ferien Messe, ki so ga v pred-koronskem času tradicionalno organizirali v mesecu januarju. Sejem se tako prestavlja na 17. do 20. marec 2022.

Za vstop v državo velja pred kratkim sprejeto pravilo 2,5G, kar pomeni da se v državo lahko vstopa z dokazilom o prebolelosti, cepljenju ali negativnim PCR testom. Tranzit čez državo je možen. Več informacij.

Vir: STO 

M. D.