Nova različica koronavirusa, obvezna karantena ob vstopu v Slovenijo

Zemljevid potrjenih primerov omicrona (vir: bnonews.com)

Nova različica koronavirusa B.1.1.529, poimenovano omikron, ki so jo ta teden odkrili v Južni Afriki, se zaradi nenavadno veliko mutacij hitro širi. Do zdaj je bilo potrjenih okoli 100 primerov okužbe, včeraj tudi v Evropi pri mlajši ženski v Belgiji.

Glede na prve ugotovitve je omenjena različica bolj nalezljiva kot druge doslej.

Pri tej različici obstaja tudi večje tveganje za ponovno okužbo kot pa pri drugih, prav tako skrb vzbujajočih različicah, kot je npr. trenutno prevladujoča različica delta, so sporočili iz Svetovne zdravstvene organizacije.

Okužbe z novo različico so bile doslej potrjene v državah Južna Afrika, Bocvana, Hongkong, Izrael in Belgija.

Države članice EU so se zato dogovorile za začasno ustavitev potovanj v sedem držav – Bocvano, Esvatini, Lesoto, Mozambik, Namibijo, Južno Afriko in Zimbabve, slovensko predsedstvo svetu EU pa je pozvalo k testiranju in uvedbi karantene za vse potnike s tega območja.

Ministrstvo za zunanje zadeve slovenskim državljanom v Južni Afriki svetuje, naj se vrnejo domov.

Vlada: Obvezna karantena ob vstopu v Slovenijo

Slovenska vlada je zaradi pojava nove različice koronavirusa sinoči določila obvezno karanteno ob vstopu v Slovenijo za osebe, ki imajo prebivališče v državah oziroma območjih, kjer je bila ugotovljena prisotnost te različice virusa, ali ki so se v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Slovenijo zadrževale v teh državah ali na območjih.

Te osebe ne morejo predčasno prekiniti obvezne karantene, traja torej polnih 10 dni. Naslednji dan po izteku karantene pa morajo opraviti test PCR. Če je test pozitiven, je protokol za te osebe enak kot za vse druge osebe, ki so pozitivne na testu PCR.

Osebe, ki so se zadrževale na ogroženih območjih 14 dni pred uveljavitvijo odloka, morajo o tem obvestiti številko 113, nato se jih napoti v karanteno na domu za 10 dni. Tudi zanje velja, da karantene ne morejo predčasno prekiniti in po izteku 10 dni morajo opraviti test PCR.

Tujcem brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo z območij z novo različico virusa, vstopa v državo ne bodo dovolili.

Seznam držav oziroma območij z različico omikron objavlja in posodablja Nacionalni inštitut za javno zdravje na svoji spletni strani. Sprememba odloka je že objavljena v uradnem listu in velja od polnoči.

Širjenju različice omicron lahko sledimo na povezavi: bnonews.com

M. D.