Janez Janša: “Vabim vas, da vsak po svojih močeh pripomore k treznenju”

Janez Janša (vir: sds.si)

Predsednik stranke SDS Janez Janša je ob koncu leta ocenil, da vlada Roberta Goloba s svojimi potezami vladavino prava spreminja v vladavino barbarstva. “Predaleč je šlo, nobeno prikrivanje dejstev več ne pomaga, vendar so zgolj politične konsekvence tega zdrsa proti barbarstvu premalo”, potreben je splošen premik k streznitvi.

Danes pa se “pred našimi očmi stvari pospešeno postavljajo na glavo”.

Vlada Roberta Goloba “danes ne predlaga zahval in nagrad tistim, ki so uspešno reševali življenja ter Slovenijo ubranili najhujšega, temveč onim, ki so nas pehali v nesrečo”.

Aktualna vlada ne nagrajuje tistih, ki so uspešno organizirali šolanje na daljavo, ampak te, ki so rušili preventivne ukrepe v šolah in tako prispevali k daljšemu zapiranju šol. “Golobova vlada ne nagrajuje tistih, ki so v množičnih nezakonitih protestih skrbeli za varnost ljudi in lastnine, temveč one, ki so razbijali in uničevali po ljubljanskih ulicah. Ne nagrajuje tistih policistov, ki so varovali največji zunanjepolitični dogodek v zgodovini Slovenije, temveč nasilneže, ki so varnost tujih delegacij ogrozili. Golobova vlada ne nagrajuje tistih novinarjev in snemalcev, ki so iz nezakonitih protestov poročali, temveč huligane, ki so novinarje, snemalce in njihove medijske hiše fizično napadali.”

S tem pa vlada vladavino prava spreminja v vladavino barbarstva, iz zgodovine pa “vemo, da noben nasilni prevrat, nobena zloraba pravne države in tudi noben volilni rezultat še nikoli ni dobrega spremenil v slabo ali obratno”.

“Slej ko prej se izkaže, kaj je dobro in kaj je zlo. Bolj skrajna ali pa bolj skrajno populistična je neka politika, več in hitreje se bo najedla zarečenega kruha. In v zadnjih tednih se zdi, da se gore zarečenega kruha pospešeno kopičijo. Predaleč je šlo,” je dejal v videonagovoru. Vendar so zgolj politične konsekvence tega zdrsa proti barbarstvu premalo, meni, “potreben je širši premislek, resna ocena posledic skrajnega populizma in splošen premik k streznitvi”.

Vprašal se je, kako bo ravnala Golobova vlada, če nas spet zajame nova pandemija. “Nas bodo pustili umirati na ulicah, bodo nasilneži lahko nemoteno razbijali po mestih,” se je vprašal.

Slovenci se lahko “s to skrajno populistično politiko” popolnoma razbijemo na čereh razburkanega zunanjega okolja ter zapravimo možnost dobre prihodnosti. “Zaradi vsega naštetega vas vabim, da vsak po svojih močeh pripomoremo k treznjenju. Prej se bo zgodilo, bolje bo za vse nas,” je dejal.

“Naj bo letošnje ponosno praznovanje dneva samostojnosti in enotnosti priložnost, da zopet globoko zajamemo iz vodnjaka slovenske zdrave pameti in poguma,” je voščil ob prihajajočem državnem prazniku. Ob božičnem času pa “vedimo, da smo vsi poklicani”, da sooblikujemo prihodnost, “zato izberimo enotnost in sodelovanje namesto izključevanja, upanje namesto strahu, resnico namesto laži, saj se začne pri enem dejanju posameznika, ki naredi razliko”.

Celoten govor je dostopen na povezavi: Janez Janša

A. L.