Janez Janša pozval na predčasne volitve

Janez Janša, predsednik SDS

Vodja opozicije je pozval na predčasne volitve. Po letu in pol vlade Roberta Goloba, se ta ne more pohvaliti z nobenim (omembe vrednim) političnim dosežkom. Njegovo vlado so doslej zaznamovale politične čistke, nespretno spopadanje s kriznimi situacijami in sprejemanje škodljivih politik, ki slabšajo kvaliteto življenja.

Zadnji vladni pretres je povzročilo pričanje nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar in Boštjana Lindava, ki sta ponovila obtožbe na račun političnega vmešavanja v delo policije, na novo pa razkrila, da naj bi se predsednik vlade vmešaval tudi v delo obveščevalcev.

“Ni gol samo cesar, ampak celotna koalicija. Edina rešitev so volitve zdaj,” je zapisal predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša. Tako se je odzival na zapis evropske poslanke Romane Tomc, ki jo v Evropskem parlamentu sprašujejo “ali Slovenija še ima vlado?” Več o tem lahko preberete na povezavi: Romana Tomc: 

Noben predsednik vlade v EU namreč ne bi preživel priznanja, da je naročil politične čistke na policiji in na javni radioteleviziji.

Voljni koalicijski partnerji

Ob vsem skupaj pa naj bi bili koalicijski partnerji Svobode, torej v SD in Levici, voljni partnerji “sicer ne bi bili več v koaliciji”. Danes so tako v SD kot v Levici podali kritične izjave na temo delovanja vlade. Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik meni, da je izjava predsednika vlade Roberta Goloba, naj nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar “očisti policijo janšistov”, šla čez rob. “Kdorkoli je premier, se mora svojih izjav oziroma posledic izjav zavedati,” je dejal ob robu seje državnega zbora. Same politike čiščenja politično nezaželenih očitno ni komentiral. Socialni demokrati pa bodo očitno pristali tudi na rekonstrukcijo vlade, ki jih bo najverjetneje stala ministrskih mest. Mislim, da se država sooča s precej večjimi problemi, kot je število ministrstev in rekonstrukcija vlade, ki seveda lahko pride v poštev,” je dejal za STA. Minister za delo Luka Mesec je po drugi strani izpostavil: “Ni edina težava njena struktura, bistveno večja težava je, kako ta vlada deluje.”

Posledično se zastavlja vprašanje, kako dolgo sta še koalicijski partnerici pripravljeni vztrajati v koaliciji z vse bolj totalitarno navdahnjeno Svobodo. Politični analitik Aljuš Pertinač je včeraj izpostavil, da bosta pripravljeni požreti še veliko. Tako je prepričana tudi Romana Tomc.

Če v SD in Levici, ki so koalicijski partnerji Gibanja Svobode, ne bi bili voljni partnerji, ne bi bili več v koaliciji.

A. L.