Je predsednik vlade ‘uravnaval’ direktorja Sove?

Tatjana Bobnar (vir: Zajem zaslona)

V Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) so se z izjavo za javnost odzvali na navedbe nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar, da se je predsednik vlade Robert Golob novembra lani osebno zavzel za preložitev prijetja ruskih vohunov.

Kot razlog je Bobnarjeva navedla dan trikratnega referenduma, prijetje ruskih vohunov pa naj bi po mnenju Goloba zasenčilo rezultate, ki jih je pričakoval.

Golob je povedal, da navedbe Bobnarjeve ne držijo, kot neresnične jih je na seji komisije državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) označil tudi direktor Sove Joško Kadivnik.

Novinar in urednik Bojan Požar pa je na omrežju X zapisal, da sta se po njegovih zanesljivih virih pred včerajšnjo sejo vlade, zgodaj dopoldne – na Gregorčičevi, sestala Golob in direktor Sove Joško Kadivnik. Požar navaja, da so to videli tudi nekateri ministri, ki so prihajali na sejo.

“Današnje “sporočilo Sove” je sicer presenetilo dobršen del politične, strokovne in celo diplomatske javnosti, saj se Sova na tak način hočeš-nočeš vmešava v notranjepolitične spopade. A hkrati še vedno prevladuje mnenje, in zanimivo, tako je slišati tudi znotraj vladne koalicije, da laže Golob, ne Tatjana Bobnar,” še dodaja Bojan Požar.

Tatjana Bobnar je v ponedeljek pričala pred parlamentarno komisijo, ki preiskuje nedopustno politično vmešavanje v delo policije in drugih pristojnih državnih organov. Pričala je pod prisego. Trenutno pa je Bobnarjeva svetovalka predsednice države Nataše Pirc Musar.

Joška Kladivnika je Golobova vlada imenovala za v. d. direktorja Sove 2. junija 2022 (na prvi seji po imenovanju). Od 2. decembra 2022 pa vodi agencijo kot direktor s petletnim mandatom.

M. D.