Jančič: Darilo koalicije NSi spada v umazan del politike, ki ni novost.

Peter Jančič (vir: arhiv)

Peter Jančič, urednik portala Siol.net, v današnjem komentarju z naslovom Dežela verbalnih deliktov sodbo celjskega sodišča, ki je v tem tednu zaradi verbalnega delikta na pogojno zaporno kazen obsodilo Janeza Janšo, označuje kot sramotno za državo in avtogol novinarjev.

“Ker so v poročilih državne televizije črnili opozicijsko SDS kot fašistično, je Janša urednici Mojci Pašek Šetinc in novinarki Eugeniji Carl zabrusil, da sta ceneni Milanovi prostitutki. Odsluženi. Sodišče je kot kazen določilo zapor. Pogojni. V zapor bo Janša moral, če bo še grdo pisal ali govoril o Kučanu, Pašek Šetinčevi, Carlovi …”

Jančič navaja, da so novinarji sodbo slavili kot nekakšno zmago, morali pa bi najostreje nasprotovati ureditvi, da se besede preganja s kazenskimi postopki in zapori, saj so novinarji prve žrtve kaznivosti verbalnega delikta, ki je pri nas ostanek časov komunističnih in fašističnih diktatur.

Vendar ob Janezu Janši politične strasti zameglijo razum in novinarji in uredniki so pripravljeni preslišati opozorila mednarodnih novinarskih organizacij iz leta v leto o tem, kaj je narobe v naši pravni ureditvi. Hkrati opozarja, da se, npr., vpitje Ludvika Tomšiča, da je treba Janšo takoj ubiti, ne sme preganjati, v tem primeru gre namreč za “svobodo govora”.

V nadaljevanju opozarja še na zadnje dogodke, ki so v javnosti sprožili več odmevov in navajal, da si je koalicija, ki prevzema oblast, izbojevala še dodatno “zmago”.

Na kolegiju predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič so namreč največji opozicijski stranki SDS namreč odvzeli vodenje Komisije za nadzor javnih financ, ki bi ga ta morala voditi po poslovniku parlamenta. Vodenje pomembnega odbora so raje dodelili manjši opozicijski NSi, čeprav jim to glede na rezultate volitev ne pripada.

“Ob tem, da so se s tem znebili nadležnega nadzora SDS, je Golobova koalicija dosegla še dodaten cilj: konflikt med SDS in NSi. Spori v opoziciji so vladajočim vedno všeč. Da si v NSi želijo vodenja ene od dveh prestižnih nadzornih komisij, kar vsakič pripada opoziciji, je logično. Težava je, da je SDS volilo 23,5 odstotka volivcev, NSi pa 6,9 odstotka. Po moči nista enaki,” je zapisal Jančič in dodal:

“Darilo koalicije NSi spada v umazan del politike, ki ni novost. Je nadaljevanje starega načina vladanja.”

Ob tem je spomnil, da so t. i. stare sile v preteklosti že “goljufale” pri zastopnikih strank v programskem in nadzornem svetu RTVS. Namesto kandidatov SDS so levosredinske koalicije raje izvolile predstavnike manjših strank: NSI, SD, LMŠ. Rezultat je bil, da največja opozicijska stranka (in od volitev 2018 največja stranka sploh) ni imela zastopnikov. Ko je po zamenjavi oblasti zadnji dve leti SDS to ravnanje vrnila, pa je bil vik in krik, kako je takšno ravnanje zloraba oblasti.

“To so trdili tisti, ki so prej sami zlorabili moč,” je zapisal Jančič in dodal: “In to prakso zdaj le nadaljujejo.”

Celoten komentar Petra Jančiča, urednika portala Siol.net, lahko preberete na povezavi: siol.net

M. D.