Izjava dneva: “Če bi zadeva bila čista, se nihče ne bi bal preiskovalke”

Matej Tonin, predsednik NSi, in odvetnik Mirko Bandelj, nekdanji vodilni politik LDS (vir: Aleš Hojs, X)

“Leto in pol zavračanja stranke Nova Slovenija, da prispeva podpise za preiskovalko Gen-I in grozilna pisma odvetnika Mirka Bandlja (za kar je bil že nagrajen s članstvom v Nadzornem svetu Luke Koper) državnim svetnikom zgolj potrjujejo, da prikrivajo velike rabote. Če bi zadeva bila čista, se nihče ne bi bal preiskovalke.”

Tako je Aleš Hojs, minister za notranje zadeve v  14. slovenski vladi, na omrežju X komentiral včerajšnje dogajanje v Državnem svetu RS.

Državni svet je včeraj obravnaval predlog zahteve za odreditev parlamentarne preiskave za Gen-I, kjer bi preiskovali finančno izčrpavanje podjetja, domnevno zlorabo položaja, oškodovanje državnega premoženja ter izvajanje političnega pritiska na preiskavo kaznivih dejanj v zvezi s prevzemom in poslovanjem Golobovega podjetja Star Solar, v povezavi z državno družbo Borzen.

Obstajajo tudi številni indici, da je prišlo do domnevno nezakonitega financiranja politične stranke Gibanje Svoboda in njene volilne kampanje. Preiskovalna komisija bi ugotavljala tudi potrebo za morebitno spremembo zakonodaje, ki ureja področja preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma, financiranja političnih strank, financiranja volilne kampanje, ustanavljanja in lastninsko-upravljavsko ureditev izdajateljev medijev ter financiranja izdajanja in delovanja medijev v času volilne kampanje.

Včerajšnja seja v državnem svetu je bila pri obravnavi te (5.) točke prekinjena. Kot razlog državni svet navaja, “da se člani Mandatno-imunitetne komisije niso uspeli poenotiti o načinu poteka seje, zato so se odločili, da bodo na osnovi posnetka s pomočjo strokovnih služb pripravili magnetogram in bodo nato s pomočjo enoznačnega zapisa predvidoma v petek, 1. marca 2024, nadaljevali z 2. izredno sejo, na kateri bodo podali videnje, kako v skladu s Poslovnikom DS nadaljevati 5. točko dnevnega reda 14. redne seje DS.” In še: “Nadaljevanje 14. redne seje državnega sveta bo sklicano v najkrajšem možnem času.”

Dejstvo pa je, da so bili včeraj izvedeni neverjetni pritiski na državne svetnike, kakršnih v Sloveniji še ni bilo.

“Parlament nikakor ne sme preiskovati poslovanja državnega podjetja Gen-I, ki ga je v preteklosti vodil Robert Golob,” sta z dopisom odvetniške pisarne Mirka Bandlja, nekoč pomembnega politika LDS, državni svet obvestila predsednik uprave GEN-I Maks Helbl, katerega soproga je Barbara Kolenko Helbl, generalna sekretarka sedanje vlade, in Sandi Kavalič, član uprave Gen-I.

Več o tem lahko preberete na povezavi: Gen-I prek odvetnikov pritiska na državni svet, strah pred razkritji Golobovega početja 

Preiskavo o Gen-I že vse od volitev poskuša doseči opozicijska SDS Janeza Janše, ki pa sama nima dovolj poslancev, da bi dosegla preiskavo, NSi Mateja Tonina pa zavrača sodelovanje pri zahtevi za preiskovanje poslov predsednika vlade v preteklosti. V NSi bi morali prispevati podpise treh poslancev, 27 jih je že prispevala SDS, za ustanovitev komisije je v državnem zboru potrebnih 30 podpisov.

Državni svetniki so včeraj predlagali, da bi kot priče v preiskavi zaslišali pomembne osebnosti. Seznam je: Robert Golob, Vesna Vuković, Primož Cirman, Petra Bezjak Cirman, Bojan Kumer, Jana Nemec Golob, Mirjam Bon Klajnšček, Miran Klanjšček, Peter Žmak, Tomaž Kokot, Davorin Dimič, Mojca Veljkovič, Žiga Fišer, Ivana Nedižavec Korada, Mojca Kert.

Nadaljevanje in ostale podrobnosti, kdo zares ščiti hrbet Robertu Golobu, bo torej znano morda že ob koncu tedna ali v začetku naslednjega.

M. D.