Italija Slovenijo svari, naj uredi problem ilegalnih migracij

Ilegalni migranti na železniški postaji v Divači. (vir: arhiv)

V letošnjih prvih štirih mesecih so slovenski policisti obravnavali 11.632 nedovoljenih vstopov v državo, od tega dve tretjini oz. 7607 na območju novomeške policijske uprave. Ob tem se postavlja dvom oz. vprašanje, ali je Policija v svoje poročilo vključila tudi 5909 ilegalnih migrantov, ki jih je na poti iz Slovenije prestregla italijanska policija. 

Italija Slovenijo svari, naj uredi problem ilegalnih migracij, kot smo bili temu priča že v preteklosti. Če se to ne bo uredilo, napovedujejo dodatne ukrepe na meji s Slovenijo.

Večina nezakonitih migrantov v štirih mesecih (10.992) jih je izrazila namero za podajo prošnje za mednarodno zaščito (azil). To pomeni, da jih morajo policisti posamično popisati, jim omogočiti vso oskrbo, tudi uporabo prevajalcev in nato organizirati prevoz do azilnega doma v Ljubljani. Vse to državi povzroča velike stroške.

V veljavnem proračunu za leto 2023 je za migracije in mednarodno zaščito za letos predvidenih kar 63 milijonov evrov. Gre za visoke stroške, ki bremenijo davkoplačevalce.

Nadalje je iz poročil policije razvidno, da so ta mesečno bolj čedalje bolj skopa, med drugim je policija iz svojega poročila izpustila graf, ki prikazuje zvišanje nedovoljenih prestopov v primerjavi s preteklimi obdobji.

Kje v poročilu je 5909 ilegalnih migrantov?

Nadalje iz poročila ni razvidno, ali so v policijskih podatkih zajeta tudi vračila prijetih migrantov na zahodnih mejah. Samo na meji z Italijo so italijanski varnostni organi  letos ujeli 5909 ilegalnih migrantov in jih vrnili v Slovenijo. Slovenska policija pa je v poročilu do konca aprila 2023 zapisala, da so od tujih varnostnih organov letos sprejeli 142 oseb.

Pri tem se postavlja vprašanje verodostojno poročila slovenske policije, ki to najverjetneje ne počne samovoljno, pač pa po dogovoru z vlado.

Italija napovedala dodatne ukrepe na meji s Slovenijo

V Julijski krajini (FJK) je imel nedavno novinarsko konferenco Valerio Valenti, italijanski izredni komisar za nedavno razglašeno migrantsko krizno situacijo. Ta je na podlagi skrb vzbujajočih številkah ilegalnih migracij čez Balkan v letu 2023 že naslovil nadaljnje ukrepe na naši zahodni meji. O tem je poročal italijanski časnik. Na italijansko-slovenski meji so bile konec leta 2022 ponovno aktivirane mešane slovensko/italijanske policijske patrulje. Prvič smo jim bili priča junija 2019. Ob ponovni aktivaciji teh patrulj pa je pred mesecem dni tudi italijanski notranji minister Matteo Salvini v Furlaniji svaril Slovenijo, naj uredi problem ilegalnih migracij, kot smo bili temu priča julija 2019.

Valenti pa je zdaj napovedal, da bo FJK dobila enak status kriznega območja zaradi vdora ilegalnih migrantov na območje iz Balkana, kot ga imata Lampedusa s Sicilijo in posledično tudi Calabria.

Kako krčevito na evropskem parketu se Italija bori za zaustavitev ilegalnih prihodov skozi ta do sedaj že razglašena migrantska krizna območja, smo lahko spremljali v tujih medijih tudi v preteklih mesecih.

Jih je slovenska policija prikrila javnosti?

Valenti je predstavil tudi številke obmejne policije, ta je v prvih 4 mesecih leta 2023 na mejnem območju s Slovenijo ujela 5909 ilegalnih migrantov (2161 v letu 2022), tržaška policija je na t. i. končni postaji Balkanske migrantske poti v Trstu letos ujela že 3491 ilegalnih migrantov, ki so se prebili do zadnje postaje. Skupno gre za 5909 ilegalnih migrantov, ki jih je na poti iz Slovenije prestregla italijanska policija.

Tudi glede na dnevna policijska poročila obstaja velik dvom, da je slovenska policija število 5909 prijetih ilegalnih migrantov zajela v letošnje poročilo. Stvari bo morala Policija dodatno pojasniti.

V nadaljevanju objavljamo pravilno dopolnjen graf, ki ga je Policija izpustila iz svojega poročila in nakazuje trend nedovoljenih prehodov po mesecih. Graf je izdelan v skladu z metodologijo policije, ki jo je policija uporabljala do konca leta 2022, v letu 2023 pa tega podatka v svojih mesečnih poročilih ne objavlja več. Rdeča črta prikazuje trend v letu 2023.

 

Poročanje v medijih:

J. M.